Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и София и добродетелите, носещи

...
Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и София и добродетелите, носещи
Коментари Харесай

Денят на светите Вяра, Надежда, Любов и София: Как столицата отбеляза празника си

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и София и добродетелите, носещи техните имена. Празнува и столицата ни. Празнична културна стратегия за Деня на София посрещна жителите и гостите на града още от сутринта, а общинските музеи работиха с вход свободен.

Как София означи празника си вижте във включването на Татяна Йорданова.

София Петрова, която е избрала да бъде проектант в София. И през днешния ден я срещаме в храма Св. София.

" София значи мъдрост. Притчата, която е за Вяра, Надежда, Любов и майка им София, е като една метафора за вярата, вярата и любовта, които са производни на мъдростта. ", ни споделя тя.

София, дружно с други дами, носещи това име, изгряват през днешния ден на фасадата на Военния клуб в границите на плана на Йордан Симеонов, който откри и снима Софиите в столицата.

" Нашият град носи името на Божията премъдрост, тъй че мъдростта да ни води. Но София значи и религия, и обич - да вършим всичко с обич, тогава нещата стават по-лесни. ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

А подземен, в метрото на София, празникът се чуваше и виждате отдалече, с помощта на флашмоб в крайните спирки на метрото.

" - Чакайте, чакайте! От къде сте?
- От Аржентина съм.
- И какво ви харесва в София?
- О, какво да ви кажа! Почти всичко. Интересен град, динамичен и в това време носи успокоение. ", споделя участник във фрашмоба за Денят на София.

А в Софийската градска художествена изложба 12 създатели, които са давали труда си за столицата, получиха своето самопризнание - и столицата им благодари с награди за принос.

Специалната премия отиде при сценариста и режисьор Анжел Вагенщайн, който след дни ще навърши 100 години. Признание получи и Националният фолклорен отбор " Филип Кутев ". Награден е и индивидът, който съвсем постоянно се разхожда в столицата с фотоапарат - основателят на страницата " Етюдите на София ", който споделя задоволително думи с един кадър, и който трансформира един софийски таралеж в воин. Разбира се, на име Софи.

" В моите очи град София е жена. И тя постоянно ще бъде жена. Честит празник! ", споделя Иван Шишиев, фотограф, " Етюдите на София ".

Днес празникът диктуваше ритъма на града, а за на следващия ден, когато музиката ще е отшумяла, София има предпочитание и за себе си, и за всички именици.

" Да реализират и осъществят името си всеки ден. А самият град София да се развива и да се провежда под знака на мъдростта. ", пожела София Петрова от София.

Празникът приключва по БНТ1 в 23.15 часа с документалния филм " Потрет на София ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР