Почина Светлозар Игов – български учен, литературен критик и историк,

...
Почина Светлозар Игов – български учен, литературен критик и историк,
Коментари Харесай

Почина уважаван български учен

Почина Светлозар Игов – български академик, книжовен критик и историк, есеист, стихотворец, белетрист и преводач.

Светлозар Игов е роден на 30 януари 1945 година в село Радуил, Софийска област. Преподавател е в Софийския и в Пловдивския университет, професор. Автор е на книги с монографични литературоведски проучвания, студия, публикации, очерци.

Завършва славянска лингвистика в Софийския държавен университет през 1966 година Специализира славянски литератури в Белград и Загреб (1967-1968). Преподавател е в Софийския университет (1967-1969) и в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ (от 1978). Редактор е във вестник „ Литературен фронт “ (1969-1970), списание „ Съвременник “ (1972–1977), основен редактор на списание „ Език и литература “ (1994-2005). Работи в Института за изкуствознание при Българска академия на науките (1976-1978). Научен и старши теоретичен помощник (1978, 1988) е в Института за литература при Българска академия на науките. През 1978 година пази докторска дисертация на тематика „ Иво Андрич – креативно развиване и художествена конструкция “.

Създател е на премията „ Дъбът на Пенчо “. Председател е на журито на националната премия за лирика на името на Иван Николов за 2019 година

Светлозар Игов стартира да разгласява в периодиката през 1960 година Интересите му са в региона на историята и рецензията на българската литература, поетиката на романа, общото и относително литературознание, славянски литератури, доктрина и рецензия на превода. Познава, изследва и разпространява класическата и съвременна философска и литературна мисъл. Активно се занимава с оперативна рецензия. Изявява се и в региона на художествената литература: лирика, прозаичност, фрагменти, афоризми, есета, пиеси. Има също заслуги като преводач и създател на антологии.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР