Почина сливенският митрополит Йоаникий. Той си е отишъл на 84

...
Почина сливенският митрополит Йоаникий. Той си е отишъл на 84
Коментари Харесай

Почина сливенският митрополит Йоаникий

Почина сливенският митрополит Йоаникий. Той си е отишъл на 84 години след дълготрайно боледуване. За кончината му оповестиха Светият синод и кметът на Бургас Димитър Николов. 

„ Той беше с нас, хората на Бургас, и в положително, и в зло. Неговата доброта, мъдрост и любов ще останат вечно в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом! “, написа Николов.

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 02.03.1939 година в с. Пет могили, Сливенско. След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1953 година е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария, курсът на която приключва през 1958 година

От септември 1960 година е студент в Духовната академия „ Св. Климент Охридски “ в София, която приключва през 1964 година По време на своето следване там, на 01.04.1961 година, в мъглижкия манастир „ Св. Николай “ е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим.

Тази година нестинарски игри ще има в село Българи на 3 юни

Същата година в храма „ Успение Богородично “ в Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия свещеник Стефан викарий на Пловдивския митрополит. На 17.03.1963 година в параклиса на Духовната академия „ Св. Климент Охридскио “ в София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски свещеник Николай.

През 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. От края на 1968 година и края на 1971 година архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия.

Снимка: Facebook/Димитър Николов

Като подобен на 20 април 1975 година в катедралата „ Св. Александър Невски “ е хиротонисан в епископски ранг с купата „ Велички “ и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на януари 1980 година

На 23 март 1980 година е определен, а на 13 април същата година е и канонически одобрен за Сливенски митрополит.

В идващите дни Светият синод ще се събере на изключително съвещание и ще дефинира деня и часа на опелото и погребението на митрополита Йоаникий.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР