Почина проф. д.и.н. Нансен Бехар на 81-годишна възраст, пише 24

...
Почина проф. д.и.н. Нансен Бехар на 81-годишна възраст, пише 24
Коментари Харесай

Почина проф. Нансен Бехар

Почина проф. д.и.н. Нансен Бехар на 81-годишна възраст, написа " 24 часа ".

Проф. Нансен Бехар е роден на 17 април 1940 година в гр. Стара Загора. Той е професор по интернационалните стопански връзки и лекар на икономическите науки. Автор е на научни монографии, публикации и студии по проблемите на стопанската система, икономическите теории и националната сигурност, оповестени на 9 езика. Той бе един от създателите на основополагащи документи в региона на сигурността на България.

Проф. Нансен Бехар е бил шеф на Института за обществени разбори към Българска академия на науките, началник на катедра стопанска система в Софийския университет и учител в УНСС. Участвал е като началник и член на интернационалните планове - по естествените запаси към Организация на обединените нации, икономическата сигурност на Балканите към фондация " Форд ", по етническите спорове и стопанската система към НАТО и други

През 1992 година проф. Бехар основава първия частен проучвателен институт - Института за обществени и политически разбори. Там работеше и Николай Слатински, секретар по национална сигурност на президента Георги Първанов.

Проф. Нансен Бехар е депутат в 38-ото Народно заседание, зам. ръководител на Комисията за национална сигурност, член на Парламентарната делегация в Европейския парламент.

Членува в Пьогушкото придвижване на учените, учредено от Айнщайн и Ръсел, както и на интернационалните асоциации по политически науки и на интернационалните редколегии. Проф. Нансен Бехар е бил заместник-председател на Президиума на Висшата атестационна комисия, член на Икономическия и обществен съвет на Република България и на Европейския стопански и обществен комитет.

Проф. Нансен Бехар е непрекъснат член на придвижването на учените за сигурност и световни проблеми на Европейския съюз.

Проф. Нансен Бехар е притежател на медал " Кирил и Методий " I степен, на Златния знак на Българска академия на науките, както и на редица интернационалните награди и оценки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР