Почина жената, която бие камбаните на „Александър Невски” - Мария

...
Почина жената, която бие камбаните на „Александър Невски” - Мария
Коментари Харесай

Издъхна 93-годишната Мария, която бие камбаните на Александър Невски

Почина дамата, която бие камбаните на „ Александър Невски” - Мария Зъбова. Дълги години мелодията в храма идваше от ръцете на 93-годишната математичка.

Мария бе неповторима персона, за която годините нямаха никакво значение. Тя до последно изкачваше всички стъпала на огромния храм, с цел да стигне до камбаните и да изтръгне от тях възвишен тон.

До последно, тя остана с избистрен и прецизен разум и не отстъпваше на фантазиите си.



Мария Зъбева е родена е на 26 май 1929 година в Чирпан в заможно семейство. Завършва френския лицей „ Сен Жозеф”. След 9 септември 1944 година фамилията й е преследвано от новата власт. Брат й е погубен в лагера край Ловеч, татко й е пратен в пандиза, тъй като бил изтъкнат търговец. Заради вярата си самата тя е потърпевша от тоталитарния режим – била е изгонена от гимназията, в която е преподавала. Мария бие всички камбани в храма, в това число най-голямата – 12-тонната.

Тя изтръгва божествената мелодия с готовност и религия и не усеща никаква отмалялост. Приживе, Мария споделяше, че се усеща като 20-годишна, когато бие камбаните. " Сякаш някаква мощ ме въздига ", споделяше тя с детски екстаз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР