Почина известният български художник Иван Савов, съобщиха от Съюза на

...
Почина известният български художник Иван Савов, съобщиха от Съюза на
Коментари Харесай

Почина известният български художник Иван Савов

Почина известният български художник Иван Савов, оповестиха от Съюза на българските художници.

Художник с богата просвета, която му разрешава да работи с режисьори и музиканти, с литературни текстове. Любопитен към света създател, който не познава граници в жанровете и техниките. Един от дребното, отдадени в комплицираната техника на енкаустиката.

Иван Савов е роден в Сливен. Завършва Гимназията за приложни изкуства в София. Дълги години работи като основен художник на Русенската опера. Бил е основен художник и режисьор в Пловдивската и в Бургаската опера, режисьор и сценограф в Камерна опера – Благоевград, основен художник на Старозагорската опера. Автор на над 250 сценографски плана за оперни, балетни и трагични спектакли.

От 1991 година стартира да се занимава и с постановка. Оттогава е осъществил 30 оперни заглавия, а негови спектакли са представяни в съвсем всички европейски страни, в Америка и Азия.

Носител е на Сребърна лира (1987), Златна лира (2004) и Кристални лири на Съюза на българските музикални и танцови дейци, на Наградата за сценография на СБХ (1982). През 2018 получава званието Почетен жител на Сливен и Националната премия за литература и изкуство " Добри Чинтулов " за забележителен принос за духовното развиване на града и в българската просвета.

Творби на Иван Савов са владеене на Националната изложба, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе и на многочислени частни сбирки в България, Швейцария, Белгия, Съединени американски щати, Швеция и други

Поклон пред паметта му!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР