Почина големият футболист от близкото минало Стефан Янев, съобщиха от

...
Почина големият футболист от близкото минало Стефан Янев, съобщиха от
Коментари Харесай

Почина големият футболист и журналист Стефан Янев

Почина огромният футболист от близкото минало Стефан Янев, оповестиха от ФК " Черноморец ".

Янев играе като полузащитник за „ Черно море “ в интервала от 1959 година до 1968 година За „ моряците “ има 228 мача с 16 гола в „ А “ РФГ, както и 22 мача с 2 гола в „ Б “ РФГ.

Стефан Янев е роден под името Стефан Гаруфалов, само че в учебно заведение семейството му е изменена. Разказва, че учителката не харесалата името му, питала го по какъв начин се споделя дядо му, а той дал отговор „ Янко “. Така се снабдява с семейството, с която след това придобива известност.

Израства на ул. „ Ангел Кънчев “ във Варна, откъдето стартира крайния тогава квартал „ Пясъка “. Махала, където всички младежи са последователи на „ Спартак “. Съседът му и другар Димчо Димитров споделя: „ Имахме си клуб, където се събирахме да приказваме за мачове, там имаше и маси за тенис, за игра на „ моникс “ и билярд. Изведнъж Стефан вика „ Аз съм от ТВП “. Абе по какъв начин ще си от ТВП, всички тук сме от „ Спартак “. „ Не, от ТВП съм “. И по този начин го изтървахме “.

Янев споделя, че е станал последовател на „ моряците “ поради красивите екипи, с които са играели при започване на 50-те години на ХХ век: „ Един път на разходка с родителите ми минахме около Колодрума. Имаше мач и влязохме за малко. Трябва да съм бил 11-12 годишен. Плениха ме екипите на Военноморски сили тогава и замечтах в миналото да облека този екип “. Като момче той играе безусловно непрекъснато футбол със своите другари до учебно заведение „ Васил Априлов “.



Роден на 3 април 1939-а година във Варна, пътят на Янев във футбола стартира в локалния Локомотив, като също така дейна му кариера минава още през тимовете на Спартак Варна и Родни криле София.

През 1959-а година халфът се причислява към Черно море, като в идващите 10 сезона се трансформира в легенда за клуба, изигравайки повече от 350 публични срещи.

На 29-годишна възраст в края на 60-те години на ХХ век Стефан Янев стопира с дейния футбол и се отдава на спортната публицистика.



Работи за Българската национална телевизия (БНТ) по отразяването на международните шампионати през 1982-а, 1986-а, 1990-а и 1994-а година, а като радиорепортер Янев предава от Евро 1996 в Англия и Мондиал 1998 във Франция.

Наред с журналистическата си активност Янев е създател и съавтор на 17 книги на футболна тема, като за приноса си към българския спорт той е почетен с медал " Кирил и Методий " II степен, с наградата " Златното перо " и с почетния знак на Съюза на българските публицисти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР