Почина големият актьор Иван Иванов. Тъжната вест Lupa.bg научи от

...
Почина големият актьор Иван Иванов. Тъжната вест Lupa.bg научи от
Коментари Харесай

Почина големият актьор Иван Иванов

Почина огромният артист Иван Иванов. Тъжната новина Lupa.bg научи от негови другари. Той си отиде на 72 години след тежко боледуване.

Роден е на 16 декември 1951 година в Асеновград. Завършва колеж по механотехника с ниска тапия, поради която не може да влезе нито география, нито в Школата на Министерство на вътрешните работи в Симеоново, нито право. Известно време е радист на софийското летище.

През 1979 година приключва актьорско майсторство за трагичен спектакъл във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ в класа на проф. Димитрина Гюрова.



Иван Иванов играе и на сцените на Народен спектакъл за младежта (1979 – 1981) и Военния театър (1981 – 1983), както и във кино студио СИФ (1983).

„ Всичко е обич “ е филмът, който трансформира Иван Иванов в секс знак на българското кино.

Освен Радо от „ Всичко е обич “, той играе и Асен в „ Лавина “ (1982), Вас/Христо в „ Комбина “ (1982) и Траян в „ Мярка за неотклонение “ (1983).

Снима се във филми на режисьори като Борислав Шаралиев („ Борис I “, 1985), Зако Хеския („ Нощем с белите коне “, 1985), Иван Андонов („ Мечтатели “, 1987) и други



Иван Иванов и Янина Кашева във " Всичко е обич "

След телевизионния сериал „ Гори, гори огънче “ (1994) артистът издава първата си книга с разкази и стихове – „ Този живот, оня живот “. После идват още две – „ Отговори “ и „ Седем часа разлика “.

От 1980-те години до началото на 21 век. Иванов се занимава с озвучаване на филми и сериали.

Иван Иванов е женен за известната актриса Петя Силянова.

Преди години артистът се изнесе от София и заживя в фамилната къща в пазарджишкото село Оборище. 

Бунтар, мъжага, роден за екран, няма различен артист в българското кино, който да се е трансформирал в кумир след първата си основна роля, като Иван Иванов след „ Всичко е обич “.



С Ваня Цветкова в " Комбина "

Още като студент във ВИТИЗ стартират да канят синеокия красавец за участия в дребни функции. Вече е в трети курс, когато птичето на шанса кацва на рамото му – Борислав Шаралиев го вика на проби за кино лентата „ Всичко е обич “. Това е удар в десетката, тъй като с изключение на хубав и надарен, 27-годишният Иван е и задоволително младолик, с цел да влезе в кожата на 17-годишния си воин Радо. 

През 1979 година Иван Иванов получава Награда за дебют на Съюза на българските кино дейци на XVI ФБИФ Варна, а на идната година отново там обира всички вероятни награди. 



Със брачната половинка Петя Силянова се срещат в първи курс във ВИТИЗ

През последните 10 години артистът избягваше обществените прояви. Той страдаше от онкологично заболяване, което на два пъти пребори, само че загуби гласа си и не можеше да приказва.

През 2015 година артистът получи специфичната Награда на София за извънреден принос в киноизкуството, с която го удостоиха от Международния София филм фест.

Три години по-късно получи почетен " Икар 2018 " за чест и достолепие.

Поклон пред паметта на Иван Иванов!

Lupa.bg изрича съболезнования на фамилията на Иван Иванов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР