Почина един от големите ни актьори Вели Чаушев. Той си

...
Почина един от големите ни актьори Вели Чаушев. Той си
Коментари Харесай

Почина един от големите ни актьори Вели Чаушев


Почина един от огромните ни артисти Вели Чаушев. Той си отиде на 83 години, оповестяват на страницата си във фейсбук от Сатиричния спектакъл.

„ Още един от Големите артисти на Сатиричния спектакъл си отиде от този свят...

Актьор на словото - освен от сцената, само че и създател - занаятчия на думите в книгите - поклонение към театъра и към хората на театъра...

Човек на вица, актьор, пламнал в театъра и за театъра...

Вели, ще ни липсваш с усмивката си, със съпричастността си към ориста на Сатиричния спектакъл...

Вели, имаме вяра, че в този момент си на оня свят, с цел да превръщаш в прелестно слово историята на театъра, за който даде целия си живот...

Обичаме те! ”.

……………………..

БГНЕС разгласява изявление с огромния артист, направено на 29 март 2017 година Поклон пред светлата му памет!!!

Вели Чаушев: Стъпиш ли в театъра, цената е един живот

Театърът е безрезервност, а цената е един живот. Доайенът на Сатирата Вели Чаушев съобщи пред БГНЕС, че с книгата си "Видения в Небесния театър" желае да възкреси незабравимите български артисти – негови сътрудници и другари.

Петата подред книга на огромния артист и красноречив повествовател Вели Чаушев ще бъде показана довечера от 18 часа на камерната сцена на Сатиричен спектакъл "Алеко Константинов" във връзка 60-ия празник на театъра. Чаушев споделя спомените си незабравимите Георги Калоянчев, Лео Конфорти, Константин Кисимов, Георги Парцалев, Константин Коцев, Григор Вачков, Апостол Карамитев, Невена Коканова….

„ Твърде постоянно посещаваме църквата "Свети Седмочисленици", изпращайки сътрудници. На времето Леда Тасева я изпратихме с овации, внезапно в тази тягостна атмосфера, някой загатна „ тя отива горе, в небесния спектакъл ”. От тогава това нещо остана в съзнанието ми и освен в моето, когато се случат скръбните събития, да ги изпращаме с овации нашите сътрудници, последните овации, които те към този момент не чуват, само че в очите ни те са още живи, тъй като дадоха целия си живот и изгоряха в храма на Мелпомена (музата на театъра). Както споделяше Невена Коканова „ като съчки изгоряха в пещта ”. Всички, които загатвам в книгата, те са в небесния спектакъл, а ние приживе живеем с възприятието и се утешаваме с това, че горе ще продължим да служим на театъра ”, сподели Вели Чаушев пред БГНЕС в телефонен диалог, часове преди представянето на книгата си.

„ Тъжна работа и днешното празненство се надявам да стартира с минута безмълвие ”, добави той.

Само преди дни отбелязахме 85-годишнината от рождението на Григор Вачков с фотоизложба пред Народния спектакъл. Големият артист участва на корицата на книгата на Чаушев и го питаме да ни опише някой безценен спомен:

„ Всички случки с него са ми на сърце, смее се Вели Чаушев. Спомням си, че един път Гришата се беше върнал от Нови пазар, народът го обичаше, и споделяше, че са го носили на ръце, само че някой изпод е захванал да го щипе – толкоз крепко, че Гришата споделяше: „ Народът ни обича, само че представяте ли си, в случай че не ни обича, какъв брой ощипване ще има. Така че да внимаваме доста добре с този народ ”.

„ Той (Григор Вачков – бел. ред.) ни наричаше всички, че сме розова градина, а всички един до различен – Розовата котловина ”, спомни си Чаушев.

Питаме го за огромния Никола Анастасов, който изпратихме през август 2016-та и който посвети 59 години от живота си на обичаната му Сатира.

„ Кольо Анастасов беше предан напълно на театъра. Изцяло. Кольо Анастасов беше правилен другар. Той толкоз ни обичаше, че правеше всичко допустимо да се изявим. Кольо ми отстъпи 2-3 функции да ги изиграя аз вместо него. Знаете ли какво значи това на сценичен език – това значи да си дадеш най-милото! Цялата си обич да я постелеш пред сътрудника, с цел да мине той по килима на славата! ”, показа Вели Чаушев.

Тъжна работа и днешното празненство се надявам да стартира с минута безмълвие пред Кольо Анастасов и пред Илия Добрев – и двамата артисти напуснаха този свят през предходната година, и пред тези, незабравими имена, които през днешния ден играят в Небесния спектакъл.

„ Това е задачата на книгата – да възкреся още веднъж паметта и душите на тези сътрудници. Иначе тя не претендира да бъде нареждана до книгите на Йовков, Елин Пелин или Димчо Дебелянов ”.

Тази година кралицата на българската комедия навърши 95 години и ни предложения да отпразнуваме на сцената 100-годишнината й, а Вели Чаушев бърза да изрази своето мнение за неповторимата Стоянка Мутафова.

„ Нея Бог я е показал с пръст. Стоянка е негова фаворитка ”, отсече артистът. „ Всяка минута би трябвало да й оставяме да бъде спокойна, без да бъде натоварвана с непотребни неща. Стояна е образец за отдаденост на театъра, тя е образец по какъв начин се служи на олтара на Мелпомена. Тя е образец ”, добави Чаушев.

Той няма особено обръщение към тези, които в този момент стъпват на сцената. Просто е: или ще бъдеш безрезервен, или не. Имената, които участват в книгата му са учители по обич към театъра. Защото, както споделя той с един откъс: Когато влезеш в театъра, един дух ти споделя: „ би трябвало да платиш ”, а младият пита „ каква е цената ” – „ един живот ” е цената.

„ Мелпомена, нашата богиня, не обича да се флиртува с нея, пред такива тя затваря завесата и споделя – идете си у вас. Мелпомена обича безрезервност. Това е цялото обръщение, в случай че го схванат, схванат. А и не е безусловно, ние в случай че го посъветваме, той (младият артист – бел. ред.) да ни послуша. Едните слушат, другите не слушат ”, счита Вели Чаушев.

Актьорът Вели Чаушев е роден през 1934 год. в Златоград. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Г. Островски. От 1958 до 1961 година играе в ДТ- Хасково. От 1961 година е на сцената на Сатиричния спектакъл, където играе повече от 40 години. Освен в театъра, играе в киното, взе участие в радиотеатъра и на естрадния подиум като рецитатор. Автор е на сюжети и на книги за деца и възрастни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР