Почина доц. д-р Пламен Данков - преподавател във Физическия факултет

...
Почина доц. д-р Пламен Данков - преподавател във Физическия факултет
Коментари Харесай

Почина доц. Пламен Данков от Софийския университет |

Почина доцент доктор Пламен Данков - учител във Физическия факултет на Софийския университет, заяви Алма матер.

Доц. Данков е умрял на 27 декември.

Опелото ще се състои на 31 декември 2020 година от 15:30 ч. до църквата на Централни софийски гробища.

Пламен Данков приключва висшето си обучение във Физическия факултет през 1980 година по компетентност физика, а през 1988 година придобива научна степен лекар (Радиофизика и физическа електроника). Цялата му трудова активност минава във Физическия факултет. Разработил е и е бил титуляр на курсовете по основи на радиоелектрониката, пролог в връзките, микровълнова и безжична техника и други Той е създател и дълготраен началник на сполучливите магистърски стратегии „ Безжични мрежи и устройства “ и „ Аерокосмическо инженерство и връзки “. Ръководи катедра „ Радиофизика и електроника “. Автор е на учебници и образователни принадлежности.

Научните ползи на доцент Данков са в региона на характеризиране на материалите в микровълновия обсег, микровълновите антени, ферити и феритни устройства, биологичното въздействие на микровълните, плазма и датчици за премерване на плазма, дребни (микро- и нано-) спътници и други Автор е на над 100 научни изявления, огромна част от тях в списания с импакт-фактор, има стотици цитирания в издания от неговата област на научни проучвания.

" Приживе доцент Данков си завоюва име на неоспорим престиж в региона на микровълновата физика и техника - пишат от Софийския университет. - Доказа се като надарен преподавател, който по безподобен метод владее студентската публика. Благодарение на него стотици физици получиха дълбоки и систематични познания по електроника и микровълнова физика. За всички, които го познаваха, неговата продуктивност и възторг през всичките години работа във Физическия факултет будеше огромен почит. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР