Почина бившият управител на Българската народна банка проф. Тодор Вълчев,

...
Почина бившият управител на Българската народна банка проф. Тодор Вълчев,
Коментари Харесай

Почина бившият управител на БНБ проф. Тодор Вълчев

Почина някогашният шеф на Българската национална банка проф. Тодор Вълчев, оповестиха от Българска народна банка.

От Управителния съвет на Българска народна банка сервират на фамилията и околните му най-дълбоки съболезнования.

С богатия опит и професионализма си проф. Вълчев остави значима диря в историята на Централната банка по време на мандата си от 9 януари 1991 до 24 януари 1996 година Той способства за одобряването ѝ като постоянна и ефикасна институция в осъществявания с провокации политически и стопански живот през интервала на неговото ръководство, написа в съболезнователната депеша от банката.

Тодор Вълчев е роден на 28 октомври 1922 година в гр. София . През 1949 година приключва Стопанския факултет на Софийския държавен университет. През 1953 година пази кандидатска дисертация по политическа спестовност, а през 1978 година - докторска дисертация в региона на интернационалните стопански връзки. Специализирал е в Берлин и в Москва. От 1980 година е професор.

През 1958 - 1988 година Тодор Вълчев работи в Икономическия институт и в Центъра за Азия и Африка при Българска академия на науките. През 1984 - 1988 година управлява отдел " Развиващи се страни " в Института за обществени проучвания . През 1990 година е определен за ръководител на Научния съвет за международно стопанство.

На 9 януари 1991 година е определен от Седмото велико национално заседание за ръководител на Българска народна банка. С влизането в действие от 29 юни същата година на новия Закон за Българска народна банка е определен за шеф на Банката.

След приключване на мандата му проф. Вълчев работи за неправителствени организации . До 1997 година е ръководител на Съюза на българските фондации и сдружения. Той е в управленията на Международната фондация " Св. Св. Кирил и Методий " и на фондациите " АЛМА " и " ХХI век ".

Проф. Вълчев е бил член на Римския клуб, почетен член на мюнхенското Дружество за Югоизточна Европа и на Руската академия за стопански науки.

Проф. Тодор Вълчев ще остане емблематична фигура в най-новата история на Българската национална банка.

Поклон пред светлата му памет!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР