Почина бившият председател на Бундестага Волфганг Шойбле. Политикът от Християн-демократическия

...
Почина бившият председател на Бундестага Волфганг Шойбле. Политикът от Християн-демократическия
Коментари Харесай

Почина Волфганг Шойбле - несбъднатият канцлер

Почина някогашният ръководител на Бундестага Волфганг Шойбле. Политикът от Християн-демократическия съюз заемаше доста постове по време на политическата си кариера: беше министър на вътрешните работи и министър на финансите, както и ръководител и водач на парламентарната група на своята партия.

Бившият ръководител на Бундестага и водач на ХДС Волфганг Шойбле умря на 81-годишна възраст. Той е умрял умерено вкъщи си, заобиколен от фамилията си във вторник вечерта, заяви фамилията на политика.

Шойбле е измежду най-уважаваните политици в Германия и един от тези, които задаваха посоката на развиване през последните десетилетия. Съперник и консултант на Хелмут Кол, консултант на Ангела Меркел, дълго време бе считан за по-подходящия канцлер, само че по този начин и не стигна до този пост.

Шойбле е роден през 1942 година във Фрайбург. През 1965 година докторът по право става член на ХДС. Около седем години по-късно Шойбле печели първото си място в Бундестага - до гибелта си той е непрестанен народен представител, по-дълго от всеки различен немски политик.

През 1984 година заема първия си държавен пост при тогавашния канцлер Хелмут Кол като федерален министър за специфичните задания и началник на федералното канцлерство. През 1989 година е назначен за федерален министър на вътрешните работи и става член на Федералния изпълнителен комитет на ХДС. Две години по-късно Шойбле оглавява парламентарната група на ХДС/ХСС в Бундестага, а през 1998 година става партиен водач на християндемократите.

Като федерален министър на вътрешните работи Шойбле играе значима роля в договарянията по държавните контракти за обединяването на Германия след рухването на Берлинската стена през 1990 година Скандалът с даренията на ХДС обаче също слага Шойбле под напън.

Той признава, че самичък е получил парично подаяние от 100 000 марки от търговеца на оръжие Карлхайнц Шрайбер. В резултат на това Шойбле подаде оставка от председателския пост в партията и се отдръпна от управлението на парламентарната група.

При канцлера Ангела Меркел Шойбле още веднъж става министър на вътрешните работи, а през 2009 година минава на поста федерален министър на финансите. От 2017 година до 2021 година той е ръководител на Бундестага.

През 1990 година той оцеля от атентат, само че остана прикрепен към инвалидната количка.

Шойбле е почетен с многочислени награди и оценки за политическата си ангажираност, в това число с Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия и премията за мир " Конрад Аденауер ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР