Почетният председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган

...
Почетният председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган
Коментари Харесай

Доган: Пеевски е феномен в българската политика, България все още няма проспект за своето развитие

Почетният ръководител на " Движението за права и свободи " Ахмед Доган насочи обръщение към членовете на Централния съвет на Движение за права и свободи, който се организира сега в София. 

Както по-рано " Фокус " заяви, Ахмед Доган не участва на Централния съвет. В момента той дава отговор за оперативните функционалности на партията след оставката на Мустафа Карадайъ като ръководител на партията.

В словото си Доган акцентира, че завръщането му в оперативната политика е " екзистенциална тежест " за него, което по думите му " обърква личното му съществуване ".

Доган е безапелационен, че не се връща в политиката по свое предпочитание, а по нужда. Той ясно декларира, че не е " самодостатъчен политически индивид ", който да вкара България в Шенген и да изравни стандарта на живот на българите с този на западноевропейците.   

По думите му ролята на Движение за права и свободи в актуалната политическа среда е обвързвана с преместването на полезностите за ценене на правата и свободите на индивида и малцинствата. Той обаче загатва, че промяната на поколенията постанова и преосмислянето на полезностите. 

Доган благодари на Карадайъ за ролята му в Движението през всички години и отбелязва, че е артикул на 30-годишна инвестиция. Намеква, че оставката му има своята предистория. Почетният ръководител на Движение за права и свободи не пропуща и да похвали Делян Пеевски, заявявайки, че той се е трансформирал от " най-обругавания в най-значимия сътрудник за всички парламентарни групи ".

Ахмед Доган приканва политиците да погледнат належащите проблеми пред страната и извежда демографската рецесия като един от главните и най-големите пред България. 

Цялото обръщение:

Уважаеми дами и господа, сътрудници!

Не съм допускал през последните 11 години, че иска ми се наложи да се върна в оперативната политика. Това за мен е екзистенциална тежест, която в избран смисъл обърква персоналното ми съществуване.

На второ място съм неприятно сюрпризиран от свръхочакванията на разнообразни анализатори от идното ми престояване в терена на ставащото в политическите действителности. През последните три десетилетия неведнъж ми се е налагало да бъда очевидец на началото и края на обществените свръхочаквания. Те постоянно са свързани с спешните усещания на политическите действителности и имат еднакъв профил на трагичен свършек. Освен това не съм почитател на героите-спасители в историята, тъй като те по формулировка подвеждат обществото с илюзорни показа за неговото бъдеще.

Връщам се не по своя воля, а по политическа нужда. Неуместно е този факт да се свързва с геополитическите конфигурации на Балканите, Кавказ и Близкия изток. Не се схващам и като самодостатъчен политически индивид и визионер, който може да предначертае пътя ни към Шенген и постигането на междинните европейски стандарти на живот.

Единствената ми мотивация да бъда измежду вас е настоящото положение и бъдещото развиване на партия Движение за права и свободи. Движение за права и свободи е моя орис, за прощален път се увещавам, че човек не може да се освободи от повика за помощ на своите творения.

Като всяка друга партия, Движение за права и свободи е артикул на исторически условия, свързани със запазването и отбраната на човешката еднаквост. В това отношение Движение за права и свободи постоянно би трябвало да се обновява и да отстоява във времето. Всички проблеми на Балканите, в това число Република Северна Македония и Косово имат етнически генезис. Войните в Украйна и Близкия изток също имат подобен произход. Още от митологичното време на Вавилонската кула светът се прекроява и конструира съгласно преобладаващи идентичности. Това, което можа да добави цивилизацията през 20-ти век е зачитането на правата и свободите на индивида и малцинствата, като съществени полезности на нашия свят. Движение за права и свободи е индивид и притежател на това ценностно достижение. Смяната на поколенията в политиката постоянно би трябвало да премисля този проблем. Защото казусът за идентичността е обвързван със свободата и достолепието на индивида и е положен в темела на модерния демократичен свят.

Искам да изразя отношението си в настоящ проект към господин Мустафа Карадайъ и господин Делян Пеевски:

Изненадващата оставка на господин Мустафа Карадайъ очевидно си има предистория и развиване. В случая единствено желая да отбележа, че той има неоспорими заслуги за одобряването на Движение за права и свободи. В него е вложена 30-годишна инвестиция, която, уповавам се, да му помогне и в идната страница на неговия живот.

Г-н Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той съумя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се трансформира в важен сътрудник за всички парламентарни групи.

Тук му е мястото да насочва една молба към представителите на другите медии. Оставете ме да си правя работата. Не ме притискайте. Основните вести се създават в Народното събрание, а не в партийните централи. Затова изявите ми в медийното пространство ще бъдат дозирани и спестовни. Но ще изневеря на себе си, в случай че не изразя терзанията си за политическата обстановка в страната. България към момента няма явен проспект за своето развиване. Предстоящото ни включване в Шенген измести всички значими проблеми свързани с днешното положение на страната и на гражданското общество. Например, родните ни политици загърбиха демографската рецесия в страната. За всеки би трябвало да е ясно, че това е извънредно значим въпрос за страната и обществото, тъй като е обвързвано с физическото възпроизводство на нацията. Неглижирането на този проблем може да има съдбовни последствия за идващите генерации. Позволявам си да моля към всички парламентарни групи за незабавно намиране на решение на този фундаментален въпрос в границите на идния бюджет на страната.

Благодаря ви за вниманието!

Бъдете живи и здрави!

Ахмед Доган
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР