Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е станал реален собственик

...
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е станал реален собственик
Коментари Харесай

Доган вече официално е собственик на сарая в Росенец

Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган е станал действителен притежател на лятната си резиденция край бургаския парк " Росенец " през няколко сдружения, регистрирани на правилото на " матрьошка ". За това оповестява уеб страницата Bird.bg.

Според изданието собствеността на Доган може да бъде проследена през фирмите " Хермес солар " ООД, което от 27 февруари т.г. към този момент е 95% благосъстоятелност на " Порт логистика Бургас " ЕООД, надлежно 100% благосъстоятелност на " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД, което след рефинансиране през януари т.г. стана 100% благосъстоятелност на записаната в края на 2023 година " Сигда инвестмънт " АД. В нея акционери са Ахмед Доган и някогашният транспортен министър в държавното управление на Пламен Орешарски Данаил Папазов. Двамата имат по 50% от капитала на " Сигда инвестмънт ".

Разследването на Bird.bg демонстрира, че договорката за прекачване на дялове в " Хермес солар " ООД е почнала в последния месец на 2023 година Прехвърлянето е вписано в Търговския указател на 27 февруари тази година. Дотогава мажоритарен притежател на 95% от " Хермес солар " е била Снежана Карова. Останалите 5% и до през днешния ден са благосъстоятелност на съветския жител Георгий Ваграмович Серопян.

Договорът за продажба на 95% или 95 дружествени дяла на " Хермес Солар " ООД е подписан на 21 декември 2023 година сред Снежана Карова и " Порт Логистика Бургас " ЕООД, а продажната цена е контрактувана в настрана съглашение сред страните. Така остава неразбираемо дали за дяловете с номинал 95 лв. не е била платена по-висока цена.

В началото на март регионалната администрация в Бургас заяви, че сдружението " Стрейтлайн " ЕАД на станалия прочут като " архитекта на Ахмед Доган " Калин Тихолов е поискало да бъде вписано като съсобственик в държавен терен с повърхност малко над 35 дка в лесопарк " Росенец ". Дружеството е някогашен притежател на два прилежащи поземлени парцела с повърхност надлежно 3775 кв.м и 4397 кв.м.

Областният шеф на Бургас Пламен Янев е апелира това искане, защото в рамките на парцела попадат площи от морското дъно и морската акватория, които по закон са обществена държавна благосъстоятелност и върху тях сдружението не би могло да придобие благосъстоятелност. Според същото известие, публикувано от пресцентъра на Янев, настоящата кадастрална карта явно не отразява правилно границата на морския бряг на н. Бутамята, където се намира резиденцията на Доган.

Пак посредством " Сигда инвестмънт " и " Топлоелектрическа централа Варна " Доган е станал притежател и на други парцели в парка " Росенец ". През 2020 година компанията " Отманли вилидж ", благосъстоятелност на " Топлоелектрическа централа Варна ", е купила няколко бунгала и почивна станция, които се намират върху терени държавна благосъстоятелност. Тъй като земите към този момент са актувани като държавна частна благосъстоятелност, въпрос на време е " Отманли вилидж " да изиска да ги придобие.

Друго сдружение, благосъстоятелност на " Отманли вилидж " - " Варна Мода " ЕАД, с капитал близо 5.4 милиона лева, половината от които посредством верига от компании още веднъж са благосъстоятелност на Ахмед Доган, има хотел в парка " Росенец ". " Варна Мода " има и три плавателни съда: първокласна моторна лодка с два мотора с обща мощ 2700 конски сили, оценена на 463 100 лева, друга по-малка лодка, оценена на 53 190 лева,. и 22 метрова яхта Sunseeker Manhattan 66, създадена 2007 година, която е оценена на 351 500 лева Според Bird.bg това е много скромна цена за този модел яхта. Той се продава нормално на цени, започващи от 500 хиляди евро. Обявената сега цена в уеб страницата на Sunseeker за нова яхта от същия модел е 1.95 млн. английски паунда.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР