Побеляването на косата е характерен признак за стареене, който е

...
Побеляването на косата е характерен признак за стареене, който е
Коментари Харесай

Бели коси твърде рано: От какво са причинени и как да се справим

Побеляването на косата е присъщ симптом за стареене, който е характерен на всички хора. Въпреки това доста постоянно пациентите се обръщат към експерти с казуса с преждевременното побеляване на косата на възраст от 25 до 30 години. Причината за това събитие е стресът. Мая Жмарева, козметик и дерматовенеролог в австрийски здравен център, изясни по какъв начин стресът форсира процеса по посивяване на косата и дали това може да бъде избегнато. 

Първо, дано да разберем какво предизвиква появяването на сиви коси, в случай че обвързваните с възрастта промени в тялото не са мотив за това: 
Лоши привички, неправилни диети, липса на сън и почивка  Автоимунни заболявания   Генетично предразположение  Рентгеново облъчване  Ултравиолетова радиация  Дефицит на хранителни субстанции (мед, желязо, селен, манган, витамини от група В, витамини D3, A, C)  Агресивно боядисване 
 бели коси iStock

Факторите на напрежението обаче заемат особено място в листата на аргументите за прибързано побеляване на косата. Този факт е доказан от повече от едно научни проучвания. 
 Как се трансформира косата ни с възрастта  Как се трансформира косата ни с възрастта  Как се трансформира косата ни с възрастта  Как се трансформира косата ни с възрастта
Например екип от учени от Харвардския университет обявиха, че са съумели да открият ясна връзка сред прочувственото напрежение и появяването на сиви коси. Отдавна се счита, че стресът форсира процеса на стареене. Предполага се също, че имунната система има характерна реакция на стрес. Истинската причина за сивата коса заради стрес обаче се оказа друга. 

 бели коси iStock

Изследователите са разкрили, че от време на време тежкият стрес задейства реакцията на битка в мозъка, която е постоянно срещана както при хората, по този начин и при животните. Именно тази реакция работи върху симпатиковата нервна система, която задейства стволовите кафези, виновни за цвета на косата. Нарушаването на нормалния темп на стволовите кафези води до промени и те стопират да работят вярно. Освен това следствията от този дисбаланс са необратими: косата остава сива вечно. 

Какво би трябвало да знаете за попречване на преждевременното побеляване? 
Ако постоянно се чувствате нервни, заради работа или по персонални аргументи, специалистите поучават да се придържате към следните рекомендации:  Откажете се от неприятните привички, балансирайте режима на хранене, сън и отмора.  Опитайте се да сведете до най-малко стресовите фактори. Ако знаете, че ви следва психически сложен интервал, не се колебайте да се консултирате с Вашия доктор по отношение на приемането на успокоителни.  Посетете трихолог, ендокринолог и терапевт, с цел да проведете диагностика   Сребро в косите: 10 звезди, които наподобяват отлично със сива коса!  Сребро в косите: 10 звезди, които наподобяват отлично със сива коса!  Сребро в косите: 10 звезди, които наподобяват отлично със сива коса!  Сребро в косите: 10 звезди, които наподобяват отлично със сива коса!
За да предотвратите преждевременната поява на сива коса, би трябвало да обърнете внимание на специфични процедури - да вземем за пример мезотерапия и плазмена терапия на скалпа. Масажът както на самата глава, по този начин и на региона на шията, също ще помогне за възстановяване на положението на косата. Заедно с трихолог можете да изберете вярната грижа, която дава отговор на вашия вид кожа и коса. Такава сложна грижа ще помогне да се спрете побеляването на косата, както и да запазите здравето и хубостта й по време на претрупан интервал от живота. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР