Победителят, в тазгодишното издание на програмата София избира Зеленото, грабна

...
Победителят, в тазгодишното издание на програмата София избира Зеленото, грабна
Коментари Харесай

7105 гласа разпределиха 1 млн.лв. в бюджета на София избира Зеленото

Победителят, в тазгодишното издание на програмата " София избира Зеленото ", сграбчи първото място с 1156 гласа . Печелившият план е " Повече колела през днешния ден, по-чист въздух на следващия ден " с бюджет от 140 000 лева . Негов създател е Кирил Иванов. По думите му концепцията на плана е да има създаване на асфалтови велотрасета с разнообразна форма, друга топография, равнище на компликация и специфичност по отношение на терен. Този тип веломаршрути и трасета могат да бъдат построени върху всевъзможни терени в градска и извънградска среда . На дребни пространства или огромни терени, всички те си наподобяват по това, че могат да бъдат подобаващ терен за пъмп трак. Проектът е основан с няколко местоположения една от тях е Младост, а другата е Северния парк.

" Смятам, че би трябвало да се сътвори просвета на каране на колелета. Проектът е ориентиран към младежите " , разясни Иванов. Според него, би трябвало да има и безвредна среда на каране, а казусът е, че в столицата няма такива места. Ролята на плана му е обществена, освен физическа и спортна, тъй като е значимо е да се изградят привички . Ако в този момент се сътвори просвета, то младежите ще търсят в бъдеще различен превоз.

Второ място в самодейността е за план Речен площад " Лъвов мост " - 1141 гласа с бюджет - 464 100 лева

Мартин Янков, който е един от създателите на плана, описа, че " Речен площад Лъвов мост " цели да сътвори ново атрактивно и налично публично пространство на крайбрежията на Владайска река край Лъвов. Идеята е да се възроди историческия център на София . Чрез обезпечаване на достъп на хората до реката, разчистване, леки архитектурни намеси, събитийна стратегия и проект за сигурност, планът предлага регионът да се трансформира в нов градски център, създавайки жива връзка сред хората и реката. Искаме София да има речен площад. Идеята е водите да бъдат чисти. Искаме да решим казуса със замърсяване на реките, а Р ечен площад " Лъвов мост " ще способства за това .

Трето място заема план Изграждане на парк " Мокренски проход " със 764 гласа и бюджет - 93 929 лева

Любомир Богданов един от създателите на плана показа, че техният план е да се направи горски парк в жк. " Лагера ". Такъв горски парк в София няма. Целта е да бъде хем място за отдих, хем място за игра за дребните деца. Да има дървени къщички за игра , да има кошове за разделно изхвърляне на отпечатъци. В началото на парка се планува въжена структура с дървено мостче и лабиринт от въжени уреди за катерене и игри на по-големи деца. От двете страни на първата периферна алея може да бъдат сложени две дребни дървени къщички, до които да се стига по каменна настилка . Идеята за тези структури е децата да обособят там свои бази за групови игри и да развиват своето въображение . Продължавайки разходката си в парка, се планува пространство, обособено като централна част. Там може да се слагат люлки, пързалка, тунел, като те да са направени най-вече от дървени материали, тъй че да се резервира концепцията за парково пространство.

Последният спечелил план се назовава ДВОРА - детска площадка и общностно " място " в кв. " Факултета " със 709 гласа (195 000 лева.).

Искра Стойкова изясни, че се планува основаване на детска площадка в кв. " Факултета " в регион " Красна поляна ". Целта е новото пространство да бъде място за игра на децата и за срещи на техните родители. Концепцията планува ангажирано присъединяване на заинтригуваните страни и потребление на щадящи природата материали и технологии . Новото място ще включва детска площадка, дребен открит амфитеатър, зелен ъгъл за отдих с допълнение с подобаващи типове. Искра Стойкова, добави, че огромният проблем е, че в кв. " Факултета " няма кътове за игра. Това, което предлагаме ние е да имаме терен, самостоятелен за деца. Това ни стимулира да създадем този план.

В края на представянето на своите планове, участник, в тазгодишното издание на програмата " София избира Зеленото ", подвигна скандал по време на конференция и упрекна другите участници и спечелили, спечелили плановете в неистина . Симеон Николов е взел участие в тазгодишното издание и се е класирал в плана на 6 място и не е измежду спечелилите. Той вижда интрига в тези, които са дали своят вот за спечелилите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР