Победител в търга за строителството на националната детска болница ще

...
Победител в търга за строителството на националната детска болница ще
Коментари Харесай

Вечерни новини: Само три строителя за детската болница за 100 млн. лв., ВСС се прицели в Лозан Панов

Победител в търга за строителството на националната детска болница ще бъде определен до 40 работни дни

© Цветелина Белутова Пореден не изключително трогателен ден бе срядата в България. Продължават вълненията, а и въпросите без прекомерно ясни отговори, към футболното оскърбление в мача против Англия в неделя и последвалата оставка на ръководителя на БФС Борислав Михайлов. Продължава и медийното внимание към австралиеца Джок Полфрийман, който нощес бе освободен от центъра за краткотрайно настаняване на мигранти в " Бусманци ", само че към този момент не може да напусне страната, тъй като му е взет паспортът. Самият той разяснява пред медии през днешния ден, че е допустимо да остане трайно в България, с цел да работи за отбрана правата на пандизчиите.

Зле се разви срещата сред здравния министър Кирил Ананиев и медицински сестри, на която трябваше да бъдат разисквани заплатите в бранша. Сестрите отхвърлиха да изоставен постройката на министерството, до момента в който не бъдат подхванати съответни дейности за угаждане на настояванията им. Цели 4 часа по-късно те въпреки всичко излязоха, като обявиха, че " този път има предпочитание за разговор и промени ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Светът също продължава да следи събитията в Северна Сирия, където Ердоган е подложен на напън да отстъпи от офанзивата си против кюрдите. Висящ е въпросът ще излезе ли Англия от Европейски Съюз на 31 октомври със договорка за Brexit, а очакванията за отговор се чакат от среща на европейските водачи на следващия ден и вдругиден.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Слаб интерес на строителните компании за новата детска болница в София

Само три предложения са подадени в търга за национална детска болница в София за внушителните 95.4 млн. лева - те са от консорциуми с водещи участници българските компании " Главболгарстрой ", " Трейс груп холд " и " Климатроник " , като победител ще бъде определен до 40 работни дни. Поръчката провокира разногласия още при оповестяването ѝ през лятото, тъй като здравното министерство желае строителят да реконструира недостроените и изоставени остарели три корпуса до " Майчин дом " вместо да се съборят и на тяхно място да се построи нова болница. Идеята бе остро подложена на критика от проектанти и архитекти , защото не е еднопосочно мнението дали постройките са задоволително здрави - първата им копка е от 1978 година, а а стоманобетонните структури са от 1991 година, и евентуално затова другояче апетитната поръчка не събира задоволително интерес.

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет се прицели в Лозан Панов

Десет от 14-те членове на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет дефинираха в своя позиция обръщението на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов във връзка проблема " Полфрийман " като неприемливо нарушаване на независимостта на българския съд и опит да бъде подложен " на колене " съответен правосъден състав. Те го приканват " да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионален дълг и чест ", като зад тази дефиниция се крие и намек за оставката му . В понеделник Панов разгласи обществено позицията си, че Джок Полфрийман е арестуван нелегално в бежанския център в Бусманци , че съгласно него политическата и медийната акция против съдиите, пуснали предварително австралиеца, е минала всевъзможни граници и прикани своите сътрудници съдии от Върховен касационен съд, от които се чака решение по настояването на основния прокурор за обновяване на делото и анулация на освобождението на австралиеца, да се произнесат допустимо най-бързо без да се опасяват.

Ердоган сложи условия за помирение с кюрдите в Сирия

Офанзивата на Турция в Североизточна Сирия може да бъде прекъсната , в случай че кюрдите в района спрат въоръжените дейности и се отдръпват от плануваната зона за сигурност до сряда вечерта, разгласи президентът Реджеб Ердоган. Русия сложи изискване на Ердоган, че турската войска не трябва да навлиза на повече от 5-10 км в сирийска територия по време на интервенцията. Според Кремъл конфликти със сирийската войска биха били " неприемливи " и Москва ще направи всичко допустимо да ги избегне .

СНИМКА НА ДЕНЯ

Протести със конфликти и провали в Барселона поради наказаните сепаратисти

[Reuters]
Четиридесет хиляди стачкуващи излязоха на улиците Барселона нощес през втория ден от митингите против осъждането на каталунски сепаратистки водачи поради ролята им в опита за разединение на района през 2017 година Няколкостотин деятели, мнозина от които маскирани, влязоха в конфликт със силите на реда в Барселона, като митинги имаше и в други градове. Седемдесет и четири души в целия район са потърсили незабавна здравна помощ, осведомиха здравните управляващи.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Ще излезе ли Англия от Европейски Съюз на 31 октомври със договорка за Brexit

Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз на 31 октомври , а основната среща на европейските водачи ще се организира на 17-18 октомври. Тя се възприема като последния късмет за двете страни в договарянията да реализират съглашение. От дни се водят интензивни договаряния сред Лондон и Брюксел, само че до момента действителен пробив към момента не е реализиран , макар че очакванията за него остават. Ако двете страни не се договорят, най-вероятно Англия ще изиска удължение на договарянията до 31 януари 2020 година

ЕДНО КЪМ ЕДНО ЗА ФУТБОЛНАТА ДРАМА

" Нямам и думи да се изразя за тази фракция там горе (БФС). Алкохолизирана фракция, затворена. Там не може да се пипа. То по-лесно е да влезеш в Светия синод, в сравнение с там. "
Собственикът на " ЦСКА-София " Гриша Ганчев пред Българска национална телевизия във връзка свадите към БФС

" Футболното безчинство не е целесъобразно. Другото безчинство, което минава за мъдро и красиво, също е безчинство, то нанася проваляне на стопанската система. "
Красимир Каракачанов, вицепремиер и боен министър, съпоставя пред публицисти футболните хулигани с протестиращите природозащитници

" Футболът е огледало на положението на страната. Каквото ни е ръководството на страната, такова ни е и ръководството на българския футбол, и вчерашните дейности са ослепително доказателство за това "
Президентът Румен Радев

МЕЖДУВРЕМЕННО НА ДРУГА ПЛАНЕТА

[Reuters]
Севернокорейският водач Ким Чен-ун изкачи на бял кон най-високия връх на Корейския полуостров - планината Пектусан, считана от севернокорейците за свещена, заяви през днешния ден държавната информационна организация КЦТА. " Възседнал коня на върха на планината Пекту, той с дълбоки усеща си напомни пътя на тежката битка, изминат от него поради едно велико дело - построяването на най-могъщата страна с религия и воля... ", се споделя в известието. Пектусан, или в превод от корейски " планина с бял връх ", е най-високата точка на Корейския полуостров - 2750 м над морското ниво.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР