Победилата на парламентарните избори партия Продължаваме промяната започна днес серия

...
Победилата на парламентарните избори партия Продължаваме промяната започна днес серия
Коментари Харесай

ПИК TV: Преговорите за правителство стартираха със сектор „Енергетика“

Победилата на парламентарните избори партия " Продължаваме промяната " стартира през днешния ден серия от експертни диалози по основни политики за разработване на съдружно съглашение. Те ще продължат до събота - 27 ноември. В момента текат договарянията по тематика " Енергетика ", които могат да се наблюдават в действително време.

Преговорите за коалиция, домакинствани от " Продължаваме промяната ", започнаха с минута безмълвие в памет на жертвите от автомагистрала " Струма ".

Работните групи по тематики „ Енергетика” и „ Икономика” организират диалозите редом и те се предават онлайн в профилите на Политическа партия в обществените мрежи.

Кирил Петков взе участие в групата, обсъждаща икономическата тематика, а Асен Василев в работната група за енергетиката.

Общо 18 са тематиките, които ще бъдат на масата на договарянията. Във всяка една са поканени да вземат участие по трима специалисти от Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Идеята е да бъдат разисквани главните проблеми на съответния бранш, предложенията и ограниченията, които се плануват съгласно стратегиите на другите партии. Във всяка една от полемиките ще взе участие по един от водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев. Срещите ще бъдат извършени като паралелни полемики.

Асен Василев от " Продължаваме промяната " предложи да се чуят всички визии на специалистите в бранша. Точките, по които няма единодушие, ще бъдат разисквани във втората част на полемиката. В първата част ще се търсят сходните визии в бранша.

" Целта е България да има оптимално самостоятелна енергийна база - т.е. с български енергоизточници ", посочи Василев.

По думите му тази енергийна база би трябвало да бъде устойчива и да може да посрещне зимния пик, без значение от пика. Третият принцип е тази енергийна база да пристигна на допустимо най-ниска цена.

По време на договарянията с Политическа партия за реализиране на съдружно съглашение за основаване на държавно управление Българска социалистическа партия предложи краткосрочни ограничения за намаляване на ценовия потрес на електрическата енергия в България, както и дълготрайни за осъществяване на стабилно енергийно развиване в 4-годишен интервал от време. В договарянията от страна на левицата вземат участие Таско Ерменков, Румен Овчаров и Драгомир Стойнев, Любомир Денчев и Иван Йолов.

По краткосрочните ограничения за намаляване на ценовия потрес на електрическата енергия в България Българска социалистическа партия предлага шест по-основни ограничения. Ерменков посочи, че те са в сходство с напътствията на Европейската комисия /ЕК/ за превъзмогване на ценовия потрес на електрическата енергия на европейско равнище. Първото, което Българска социалистическа партия предлага, е незабавна поддръжка за семействата на и под линията на бедността с безвъзмездна доставка на 200 киловатчаса електрическа енергия месечно за едно домакинство, в това число пенсионери и безработни. Тази мярка би трябвало да се приложи обаче, единствено в случай че Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ вдигне цените от контролирания пазар. Второто предложение е да не се стопира електрическата енергия на посочените семейства за не повече от неплатени сметки за ток и газ и да се позволи разсрочването на заплащанията на сметките на ток, газ и парно в границите на една година, имайки поради, че през зимния интервал са по-високи сметките, до момента в който през лятото не. Целта е да има една отмереност в сметките на семействата.

Третото предложение на Българска социалистическа партия касае цените на тока, парното и на природния газ на публичните заведения - детските ясли, градини, учебни заведения и обществени домове, които купуват по цени на свободния пазар, до момента в който в бюджетите им са заложени напълно други сметки. Идеята е разликата сред това, което те заплащат и това, което им е заложено в бюджетите, да бъде покрита посредством промяна на финансовите взаимоотношения сред централната и локална власт. Другото предложение е да се понижи Данък добавена стойност върху крайните цени на тока, парното и газа от 20 % на 9 на 100. Като пета точка Българска социалистическа партия предлага Министерството на финансите, взаимно с КЕВР, да предложи промени в данъчното законодателство и регулаторните права за облагане на свръх облагите на производителите и търговци на сила. " Тук не вършим разлика сред държавни и частни ", посочи Ерменков. Той посочи, че свръх облагите ще се дефинират въз основата на избраните планирани референтни цени, избрани от КЕВР. Шестата точка е създаване на такива правила за такова действие на Българската самостоятелна енергийна борса, които разрешават търгуване на количества електрическа енергия за вътрешния пазар с опция за дълготрайни контракти.

Първата дълготрайна мярка, която Българска социалистическа партия предлага, е по-нататъшно развиване на българската нуклеарна енергетика. Това включване на създаване на заместващи мощности, откакто изтече ресурсът на тези в АЕЦ " Козлодуй ".

В тази точка влиза създаване на нови нуклеарни мощности, като уточняването на площадките и вида реактори да се извърши въз основа на самостоятелна експертна оценка. Втората дълготрайна мярка е опазване на енергийния комплекс " Марица изток ". В точка се предлага да се положат старания в договарянията с Европейски Съюз за оптимално допустимо потребление на въглищните централи и гарантирането на работни места и приходи до въвеждането на нова базова мощ, тъй като в противоположен случай ще се наруши сигурността на доставките на електрическа енергия. Третата точка е " либерализация, само че с мисъл за хората ". На първо място би трябвало да се дефинира кои са енергийно подвластни консуматори и създаване на ограничения за гарантиране на непрекъснати налични доставки на електрическа енергия за тях. Второто е отвод от извеждането на битовите консуматори на либерализирания пазар и връщане на контролирания пазар на всички обществени заведения като детски градини, учебни заведения, лечебни заведения, обществени домове. Четвъртото предложение на Българска социалистическа партия е поддръжка за производителите на възобновима сила. Следващата точка е създаване на механизми за създаване и предпазване на сила. Българска социалистическа партия слага и фокус върху водород като метод на предпазване на зелена сила. Може да се употребява смесена електрическа енергия за произвеждане на водорода, с преференция към зеления водород. Петата точка е сигурност на доставките на природен газ.

Българска социалистическа партия предлага и създаване на национална дълготрайна стратегия за стимулиране на индустриалното и битово ползване на природен газ. Таско Ерменков е на мнение, че идващото държавно управление в региона на енергетиката би трябвало да организира диалог с Европейска комисия и Европейски Съюз за повсеместен обзор на Зелената договорка и от позиция на гарантиране на сигурността на доставките и икономическо дейно и ценово енергоснабдяване. В Европейски Съюз страните имат друго икономическо и обществено развиване. Освен това имат историческо завещание в развиването на енергетиката и няма по какъв начин с универсални ограничения да се реализиран идентични задания с идентични последици, посочи той.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР