„Победата още на първия тур е постижима задача, предвид данните ...

„Победата още на първия тур е постижима задача, предвид данните

Проф. Александър Маринов: Победата на Радев още на първи тур е постижима задача

„ Победата още на първия тур е постижима дилема, поради данните на социологическите проучвания, направени при започване на акцията. Всички те сочат, че сред 49-50% от решилите да гласоподават биха подкрепили държавния глава Радев. Това е една положителна изходна основа. Естествено би трябвало да бъде изпълнено и условието за над 50% изборна интензивност “, сподели Маринов.

Според него не би трябвало да се не помни и фактът, че за разлика от останалите претенденти, държавният глава Радев е настоящ държавен глава. „ Той не престава да извършва своите функционалности. Има значително казуси, с които се сблъсква нашата страна. Второ подред служебно държавно управление, назначено от него, ръководи страната в една доста комплексна конюнктура. Предизвикателствата са налице и не са лесни, а комбинирани. Президентът за момента се оправя сполучливо и е посочил, че може да се оправя “, уточни политологът.

Опонентите на Радев са тези, които са построили, поддържат и се употребяват от настоящия модел на ръководство, който се характеризира с неглижирането и даже погазването на върховенството на правото, злоупотребата с власт, корупцията или основателните съмнения за корупцията.

„ Ако приказваме за политическите сили, които са обвързвани с този модел, това са на първо място ГЕРБ и Движение за права и свободи, които са най-гневните съперници на Радев и в предходните години, и в този момент в предизборната акция “, акцентира Маринов.

Той уточни, че „ силите на статуквото са задоволително мощни “ и пазят доста съществени и витални ползи. „ Тази борба няма да е лесна “, добави анализаторът.

„ Президентът от дълго време застана на страната на тези социални и политически сили в България, които желаят реална и необратима смяна, изразяваща се в отстраняването на съществуващия модел. Има много политически сили, които по един или различен метод посочиха, че работят за тази смяна. Това са както обичайните сили като Българска социалистическа партия, по този начин и новите политически сили като „ Има подобен народ “, „ Изправи се България! Ние идваме “. Естествено към тях би трябвало да прибавим и най-новата групировка „ Продължаваме смяната “, която за пръв път ще се яви на избори и ще покаже какви са нейните благоприятни условия “, съобщи Маринов.

„ Най-мощният и най-огромният съдружник на Радев е болшинството от българските жители, които посочиха ясно, директно или непряко, че поддържат духа, ценностите и волята вложени в митингите от предходната година “, добави той.

По отношение на външнополитическите приоритети е по-мъчно да се приказва за съперници.

„ България не враждува с други страни. Имаме сътрудници и съдружници както в границите на Европейски съюз и НАТО, по този начин и отвън тези организации. Съществува едно огромна кълбо от несъгласия, балансиране на ползите и отстояване на национални ползи. Няколко образеца са задоволителни. Планът за възобновяване и резистентност, който към този момент е импортиран в ЕК; проблематиката на енергийната политика – цяла Европа изпитва енергийна криза; казусите с връзките с районен съд Македония, където против България се упражнява един много мощен напън, само че за момента българските институции удържат този напън, отстоявайки една вярна и кардинална позиция. Ние не спорим за историята и предишното, а за сегашното и най-към този момент за хората с българско съзнание и българско поданство в нашата югозападна съседка “, съобщи Маринов.

Той акцентира, че външнополитическата обстановка е задоволително комплексна и точно за това е доста от значение след изборите са има едно работещо конституционно болшинство, което да излъчи държавно управление, с цел да могат пълноценно да се включат всички български институции, които имат отношение към вътрешната и външната политика.

Източник: frognews.bg