- Победата на Румен Радев и сформиран от партията на

...
- Победата на Румен Радев и сформиран от партията на
Коментари Харесай

Проф. Мария Пиргова, политолог: Кабинет ще има, но няма да ...

- Победата на Румен Радев и образуван от партията на някогашните му министри кабинет не дава ли прекомерно доста власт на президента?

- Това, че президентът ще упражнява повече власт при съществуването на парламент и държавно управление, е политически мит. Президентът е мощен единствено когато партиите са слаби и не могат да основат държавно управление. Има ли постоянен кабинет и парламент, президентът си извършва представителните функционалности.

Ако ги няма, естествено, президентът е единствената постоянна фигура. Но който и да е президент, не може да е мощен по нашата конституция, при съществуване на постоянни парламент и държавно управление. Ако ще да е най-силният водач.



Подкрепата на президента за партията на Кирил Петков и Асен Василев е мит

Ако конгресът на Българска социалистическа партия остави Нинова водач, мъката ще продължи

Поне до локалните избори Борисов ще бъде в мощна позиция

- Проф. Пиргова, ще имаме ли най-накрая постоянен кабинет след третите парламентарни избори за тази година? Доколко новият остарял президент ще въздейства върху съставянето му?

- Президентът Румен Радев ще се въздържа от въздействие по съставянето на държавно управление, тъй като партиите би трябвало сами да стигнат до съдружни съглашения, с цел да може кабинетът по-късно да ги извършва. Колкото по-силна би била намесата на президента, толкоз повече проблеми сред партиите ще зародят по-късно. Така че не би трябвало президентската роля при сформиране на кабинет да се увеличи. Доколкото държавното управление е стабилно, дотолкоз и ролята на президента ще е по-малка. Затова е нужно партиите да основат постоянна основа за по-дълготрайно държавно управление.

Смятам, че " Продължаваме промяната " има позитивна настройка за това да сформира държавно управление върху политики, по които партиите имат общи позиции, като се оставят встрани проблемите, по които имат разлики. Но тези старания евентуално ще се осъществят ненапълно.

Възможно е доста скоро в вероятно държавно управление от четири партии да се появят различия, разнобой. Надявам се кабинетът да оцелее до една година - няма по какъв начин да е дългогодишен, защото Има Такъв Народ, Демократична България, Българска социалистическа партия, а и Политическа партия имат освен разнообразни ползи, откъдето може да пристигна разнобоят.

А Народното събрание би трябвало форсирано да тръгне към промени. Кризите, в които се намираме, са доста изострени и би трябвало да се вземат решение бързо.



- Не основава ли предварителна неустойчивост и обидата на трите партии в обединението, чийто срив се дължи навръх Политическа партия, с която в този момент би трябвало да търсят допирни точки за сформиране на кабинет?

- Тези партии не би трябвало да са афектирани, не могат да играят такава роля, тъй като не партията на Кирил Петков и Асен Василев им е лишила гласоподаватели, а неспособността им да задържат своя електорат с стратегии и дейности. На второ място, и трите партии са заинтригувани да създадат държавно управление, тъй като тъкмо те имат виновност за неуспеха на предходните два Народното събрание. Ако това се случи и в този момент, наказването за тях ще е още по-голямо.

- Какво е обяснението за триумфа на Политическа партия - партия на два месеца?

- Не бих нарекла Политическа партия партия. Това е придвижване със поръчка за промени и при тая загуба на доверие, при цялото изтощение в избори без резултат, при цялата корупция се появиха в качеството на водачи, на хора, поемащи отговорност. Кирил Петков и Асен Василев са младежи, които познават обстановката в страната, въпреки че не са политици. Ще забележим какъв брой и по какъв начин ще изпълнят обещанията си - те влизат в обграждане на остарял хайлайф, който е доста умел, и ще имат доста компликации.

Дотук президентът им оказа помощ с това, че ги назначи за министри. Оттам насетне особена поддръжка няма - занапред нататък всичко зависи от тях. Президентът, и да желае, не може да ги поддържа. Това с президентската поддръжка е сериозен мит.

Не бих нарекла водачите на Политическа партия новите спасители. Може да се трансфорат в водачите, от които имаме потребност, само че може и да не съумеят поради мощните позиции на остарелия хайлайф.

- Въпреки заканите, че няма да разрешат втори мандат на Румен Радев, Движение за права и свободи не излязоха да гласоподават всеобщо против него на балотажа. Към кого е поклон тази смяна на позицията?

- Това не е поклон към Румен Радев. Просто електоратът на Движение за права и свободи на 14 ноември се активизира в доста огромна степен, тъй като за пръв път те имаха излъчен претендент за президент. И защото Мустафа Карадайъ не стигна до балотажа, да повторят интензивността от първи тур би било невероятно за управлението на Движението, даже при мощно предпочитание.

- Какво следва в Българска социалистическа партия след слабото показване на изборите? Реална ли е заплахата от разединение на партията?

- Крайно време е в Българска социалистическа партия да има развръзка в връзките сред управление и вътрешнопартийна съпротива. Тази съпротива се сътвори, тъй като Корнелия Нинова направи доста радикални промени в устава и лиши Българска социалистическа партия от доста образована, политически опитна част от парламентарната група. Виждаме резултатите - партията освен губи поредност избори, само че не може да се държи като мощна съпротива в Народното събрание. Нужни са ограничения, тъй като Българска социалистическа партия рискува в това понижаване на въздействието си даже да изпадне от Народното събрание в един миг.

Не позволявам да се стигне до разединение. Има два вид в развиването оттук нататък. Единият е този, към който се стреми това управление - да преизбере Корнелия Нинова на конгрес. Другата линия е да се състои конгрес преди Коледа, на който госпожа Нинова да бъде заменена, като бъдат направени промени в устава - тя по различен метод не може да бъде заменена.

Ако обаче не смени водача, мъката в Българска социалистическа партия ще продължи, тъй като единствената политика на Корнелия Нинова е да нападна несъгласните с нея. Това тече към този момент повече от 4 години, в които партията остана без никаква идеологическа настройка.

- Ако водачеството поеме младеж - приказва се за Крум Зарков, това ли ще е печелившият ход за Българска социалистическа партия?

- Има претенденти, които могат да измъкнат Българска социалистическа партия от рецесията. Нужен ѝ е за водач не толкоз младеж, а човек, който е надъхан партията да печели измежду тази част от популацията, в която има корени. Нужни са действителни оферти и политики - да вземем за пример повишение на обществените средства посредством налози, които да не натоварват единствено най-бедните хора, както е в този момент, т.е. битка с плоския налог, понижаване на Данък добавена стойност на най-необходимите артикули. Това би трябвало да се направи.



- В рецесия ли е лявото у нас?

- Лявото е в дълбока рецесия освен у нас, само че в Европа и в света. Лявото е доста ударено от новите технологии, от неолиберализма, от смяната в пазара на труда.

На лявото у нас му би трябвало водачество, посока, схващане за новите процеси. Действително може би е нужна промяна на поколенията, само че новите водачи в действителност би трябвало да се опрат на опита на тези, които до момента са били в тази партия - най-дълголетна вляво у нас. От нея се чака към момента доста, макар настоящето разпадно положение.

- Пред разпад ли са обаче " ИТН " и " Демократична България ", които също се сринаха на 14 ноември?

- За Има Такъв Народ съм скептична, че може още един път да бъде мощен политически фактор. А и форматът на Слави Трифонов е към момента надалеч от това да са партия със структури. Но към този момент очевидно се постановат електорални партии, които няма да вършат структури, като Политическа партия и Демократична България.

Това са партии, които съставляват управления, които водят политиката дружно с излъчена от тях парламентарна група.

- Има ли ГЕРБ потребен ход след втора поредна загуба на избори?

- Бойко Борисов още известно време ще продължи да бъде най-силният човек в страната, най-малко до локалните избори, което е доста проблематично за всички.

За страдание, потребният ход за ГЕРБ е да нападат всяка власт отвън тях. Може да продължат да саботират, имат мощни връзки в стопанската система, изключително дебели връзки в медиите. Много мъчно ще бъде да се преодолее тяхната опозиция. ГЕРБ ще продължи да е огромен проблем за страната. Тези 12 години не могат да бъдат елементарно преодолени.

Но в случай че Борисов се отдръпна, ГЕРБ ще се разпадне. Не виждам в тях капацитет да се трансфорат в естествена партия, откакто са образувани като партия основно на правилото на преданост към водача и на рекета. Липсва им идеологическа заварка.

Но в случай, че партиите на смяната се провалят, ГЕРБ може да се върне. Ако новото държавно управление се провали след няколко месеца и Борисов е към момента отпред на партията, тогава те могат да се върнат, само че със същите способи, от което като страна имаме най-малка потребност и изгода.

- Коя е повода за рекордно ниската изборна интензивност?

- Хората са демотивирани от това, че вървят на избори и нищо не се случва като политически резултат. Много хора имат възприятието, че са надалеч от политиката, че тя не ги визира. Тази неправилна настройка е резултат от развиването на страната в последните 30 години.

Най-вече тази слаба интензивност е резултат от концепцията всеки се избавя самичък, от разпадането на страната, от разпадането на нацията, в която никой не схваща какво е народен интерес. Това демотивира хората, а и това, че партиите не оферират нищо, с изключение на битка за власт.

Може тези младежи да извърнат нещата, те виждат вероятност в реализацията си като политици. Но в случай че жителите не ги поддържат, ще им е мъчно. А има огромна заплаха и в това, че медиите са в ръцете на ГЕРБ. Ако тези млади момчета не получат доверие и се разочароват, те ще се отдръпват, макар настройката да работят за България.

Пловдивчанката проф. Мария Пиргова е приключила Московския държавен университет „ М. В. Ломоносов “. Дългогодишен учител в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР. Автор на книги и научни изявления.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР