Победата беше лесната част.Но седмица след като френската левица постигна

...
Победата беше лесната част.Но седмица след като френската левица постигна
Коментари Харесай

Politico: Френската левица никога не е имала план за победа и това може да ѝ коства властта

Победата беше лесната част.

Но седмица откакто френската левица реализира изненадваща победа на предварителните парламентарни избори, тя към момента не може да реши кой да ръководи . Четирите партии-основателки на алианса към този момент предложиха най-малко шестима претенденти за министър-председател, като всички те бяха отхвърлени. Преговорите наподобява са в застой.

(Видеото е архивно: Франция избира нов парламент на втори тур)

В множеството случаи въпросът за това кой да бъде отпред щеше да бъде решен преди преброяването на последните гласове. Крайнодясното Национално обединяване издигна Джордан Бардела като собствен претендент за Матиньон, до момента в който центристите се сплотиха към досегашния министър-председател Габриел Атал.

Новият национален фронт (NFP) обаче беше формиран, с цел да се опълчи на крайната десница и да се опълчи на центристкото придвижване на президента Еманюел Макрон. Малцина предвидиха, че надпреварата, за което дълго време се предполагаше, че ще бъде доминирано от Националния общ брой , ще приключи с късмет за ръководство на левицата - в това число, наподобява, и на самата левица .

Ако не успее да избере водач скоро, съперниците на NFP могат да се промъкнат, с цел да предложат различна коалиция и по този метод да разбият левия  алианс още преди членовете му да са имали опция да заемат местата си в Националното заседание.

Съюз без водачи

Критиците на обединението NFP, измежду които и Макрон , побързаха да я ударят за това, че се е обединила под един знаменател, макар че има обилни различия както по стратегически, по този начин и по политически въпроси , в това число войните в Украйна и Газа.

За да заличи тези различия, NFP реши да не излъчи водач по време на акцията си. Коалицията получи 190 места в 577-членното Народно заседание - задоволително, с цел да завоюва, само че надалеч не задоволително, с цел да получи болшинство.

След като акцията им без водач остана в огледалото за назад виждане, както " Непреклонна Франция " (LFI) , по този начин и социалистите си присвоиха правото да назначат някого от своите редици. LFI твърди, че разполага с най-голямата лява група в Народното събрание и акцентира мощното си показване на последните президентски избори; социалистите настояват, че партията е приключила преди всичко измежду левите листи на европейските избори и е нараснала по-значително броя на местата си в Народното събрание от другите леви партии.

Непреклонна Франция  издигна четирима свои водачи, в това число трикратния претендент за президент Жан-Люк Меланшон , като всички те бяха отхвърлени от социалистите. Социалистите се аргументираха най-много в интерес на своя партиен началник Оливие Фор - предложение, против което представителите на LFI  се опълчиха.

" Ако имате LFI, която желае някой от LFI, и социалистите, които желаят социалист... това не е забавно " , съобщи водачът на Зелените Марин Тонделие в радиоинтервю в неделя.

Коалицията изглеждаше покрай реализиране на съглашение в края на предходната седмица, когато Фабиен Русел от Френската комунистическа партия предложи Угет Бело , президент на отвъдморската френска територия Реюнион. Бело е била народен представител в продължение на 13 години, заседавайки дружно с комунистите, само че по-късно поддържа Меланшон и " Непреклонна Франция " на президентските избори през 2022 година и на европейските избори през 2024 година Тя ръководи лявата коалиция в Реюнион, която включва и представители на социалистите.

Ръководството на социалистите обаче в последна сметка отхвърля да поддържа кандидатурата на Бело, с което на процедура я убива.

Сега " Непреклонна Франция " втвърдява тона си, което доста отслабва вероятността за сполучлив резултат. Движението на Меланшон съобщи, че повече няма да взе участие в полемиките за сформиране на държавно управление, до момента в който " Социалистическата партия не се откаже от отхвърли си да одобри каквато и да е кандидатура, друга от нейната " и " не удостовери нежеланието си да подписа каквото и да е съглашение с промакроновия лагер ".

В изказване, оповестено в понеделник, Социалистическата партия отвърна на изказванието, че спъва договарянията.

С вярата да върнат LFI на масата на договарянията, Зелените, социалистите и комунистите обявиха в понеделник, че взаимно са показали евентуален министър-председател отвън политическата сфера, чието име към момента не е оповестено.

Междувременно водачите на центристите наблюдават от близко битките вляво, надявайки се, че сривът в договарянията ще откъсне Социалистическата партия от по-радикалните ѝ съдружници и ще открие вероятността за коалиция, обхващаща от социалдемократи до консерватори.

Може ли NFP да издържи до първия ден?

Часовникът тиктака. Новият национален фронт е изправен пред първия си краен период в четвъртък , когато новоизбраните депутати стартират работа в законодателния орган. Първата точка от дневния ред: избор на ръководител на Народното събрание - въпрос, по който лявата коалиция също не съумя да реализира единодушие до момента.

Ръководителят на долната камара на френския парламент се избира в три тура. За да се завоюва на първия или втория тур, е належащо безусловно мнозинство; в случай че не се яви победител, се избира този, който получи най-вече гласове на третия тур.

Левият блок, който е най-големият в Националното заседание, би имал огромни шансове да завоюва, в случай че членовете на обединението се спогодят за претендент.

Ако това не се случи, NFP на процедура ще приключи опцията да се показва като сплотена група и водеща мощ във френската политика.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР