По всичко изглежда, че няма желаещи за третия мандат. Депутатът

...
По всичко изглежда, че няма желаещи за третия мандат. Депутатът
Коментари Харесай

Няма желаещи за третия мандат - и БСП, и ДПС ще го върнат, ако им бъде връчен

По всичко наподобява, че няма искащи за третия мандат.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски съобщи тази заран в ефира на Българска национална телевизия, че партията няма да извърши третия мандат, в случай че президентът Румен Радев реши да ѝ го връчи, " тъй като всички благоприятни условия в този парламент за изчерпани ".

По негово мнение от позиция на поръчките досега възможностите за сформиране на кабинет са незначителни, само че " познавайки Бойко Борисов, който заран приказва едно, на обяд – друго, а вечер прави трето, всичко е допустимо "

По традиция президентът постоянно връчва досието за съставяне на държавно управление с третия мандат точно на Българска социалистическа партия.

Само ден по-рано, откакто стана ясно, че ГЕРБ се отхвърля от първия мандат и няма да договаря с ПП-ДБ за избор на държавно управление с втория, и съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски заяви, че " в случай че президентът реши и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, тъй като не одобряваме да се търси болшинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане ”.

Санкционираният по световния закон " Магнитски " водач добави още, че " държавно управление без ГЕРБ-СДС не може да има " и са нужни " бързи избори ".

Малко след 9 часа тази заран Габриел внесе публично заявление до ръководителя на Народното събрание и до парламентарната група на ГЕРБ-СДС, с което отдръпна своята кандидатура за министър-председател.

Това решение идва след апела на премиера в оставка Николай Денков от неделя вечерта Габриел и партията ѝ да се съгласят на контрактувания преди 9 месеца вид - тя става министър-председател, Денков - вицепремиер и не се сменят други министри.

Каква е процедурата?

Конституционен съд има тълкувателно решение от 1992 година, в което се обрисуват рамките на третия мандат.

Според това решение - президентът би трябвало да го връчи не по-късно от 7 дни след връщането на втория мандат и то на парламентарна група, а не на посочен претендент.

Това, което не е ясно, е в какъв период парламентарната група - мандатоносител е длъжна да предложи претендент за министър-председател.

Веднъж номиниран, кандидат-премиерът към този момент също е привързан със 7-дневен период да предложи на президента състав на Министерски съвет (с което извършва сполучливо мандата).

Този състав може да се трансформира сред представянето му в президентството и възможното внасяне за гласоподаване в Народното събрание.

След измененията в Конституцията, при сюжет предварителни избори, президентът би трябвало да назначи длъжностен кабинет, само че за поста длъжностен министър председател може да уточни единствено:

ръководителя на Народно събрание (Росен Желязков);

шефа или подуправител на Българската национална банка (Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров или Радослав Миленков);

ръководителя или заместник-председател на Сметната палата (Димитър Главчев, Горица Кожарева или Тошко Тодоров);

омбудсмана или негов заместител (Диана Ковачева или Елена Чернева-Маркова);

Отново съгласно признатите промени в Конституцията, Народното събрание ще продължи да работи дружно със длъжностен кабинет.

Според преподавателката по конституционно право Наталия Киселова обаче тази композиция крие опасности.

" Това крие необикновен риск при мощно фрагментиран парламент, като сегашния, тъй като краткотрайни плаващи болшинства " могат да създадат чудеса в отрицателен проект ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР