По всички ключови въпроси е постигната договореност на срещата днес

...
По всички ключови въпроси е постигната договореност на срещата днес
Коментари Харесай

Постигната е договореност по ключови въпроси за срещата на президентите на Русия, Иран и Турция на 22 ноември в Сочи

По всички основни въпроси е реализирана договореност на срещата през днешния ден в Анталия сред министрите на външните работи на Русия, Иран и Турция – Сергей Лавров, Мохамад Джавад Зариф и Мевлют Чавушоглу. Това оповестява ТАСС, базирайки се на думите на съветския външен министър.
„ Събрахме се да обсъдим съответни въпроси за подготовката на срещата на президентите на трите страни, която ще се състои на 22 ноември в Сочи. Работата бе доста потребна, договорихме се по всички основни въпроси “, сподели Лавров.
„ Ще докладваме на президентите оценките ни за това по какъв начин се движи и утвърждава процесът, който се назовава процесът Астана и, който би трябвало да сътвори най-благоприятни условия, с цел да може най-сетне Женевският развой да получи ефикасни принадлежности за решение на проблемите, сложени в резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “, акцентира съветският външен министър.
Лавров заяви също, че ръководителите на Генералните щабове в преддверието на срещата в Сочи ще проведат среща, на която ще обсъдят елементи по активността на зоната за деескалация в Сирия.
„ Като подготовка за военната линия на срещата на 22 ноември в Сочи ръководителите на Генералните щабове на трите страни – Русия, Турция и Иран също ще проведат среща “, сподели той.
Както заяви министъра на външните работи на Русия, военните на трите страни са в непрекъснат контакт по въпросите, касаещи действието на всички четири зони за деескалация в Сирия, а също по този начин правят и действия по основаване на пета зона.
По-рано съпредседателя на президента на Русия за Близкия Изток и страните от Африка, заместител – министър на външните работи Михаил Богданов заяви, че работата по петата зона за деескалация продължава посредством контакти с сътрудниците по астанския развой и със Съединени американски щати, само че за резултати е рано да се приказва.
През септември, страните, гаранти на астанския развой – Русия, Иран и Турция оповестиха за основаване на четири зони за деескалация в Сирия, в частност в югозапада на страната, в предградие на Дамаск и в региона на град Хомс. В четвъртата зона влизат провинция Идлиб и елементи от прилежащите провинции, Алепо, Латакия и Хама.
Външните министри са разискали и всички проблеми, свързани със сирийското урегулиране, изясни още Лавров в отговор на въпрос дали е обсъждано присъединяване на кюрди в Конгреса за сирийски народен разговор в Сочи.
„ Обсъждаха се всички въпроси. Не мога да влизам в детайлности “, сподели той.
„ Нашите рекомендации ще бъдат докладвани на държавните глави, те ще вземат решения по всички оферти, които ще бъдат импортирани “, добави съветският министър.
Министерство на външните работи на Русия разгласява по-рано описът на партиите и политическите групи, поканени за присъединяване в Конгреса в Сочи. Сред тях е кюрдската партия „ Демократически съюз “.
Официалният представител на президента на Турция Ибрахим Калин съобщи, че Анкара счита, че поканата на тази партия на Конгреса в Сочи е неприемлива. Турция я счита за сирийско отклонение на Кюрдската работническа партия, която води въоръжена битка с турските управляващи и се признава за терористична организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР