По времето на Уго Чавес Венецуела се къпеше в петродолари,

...
По времето на Уго Чавес Венецуела се къпеше в петродолари,
Коментари Харесай

В страната на Свети Уго Чавес

По времето на Уго Чавес Венецуела се къпеше в петродолари, а бедните за пръв път усетиха изгода от петролните благосъстояния на страната. Затова мнозина почитат някогашния президент като светец.
В началото на декември молитвите на Елизабет Торес били чути. Посред нощ внучката й глътнала дребна играчка и почнала да се задушава. „ Дори не можеше да плаче. Цялата беше посиняла ", споделя 62-годишната Елизабет. Отчаяна, тя се пробвала да откри такси или друга кола, с цел да закара детето в болница. „ На улицата обаче нямаше никакви коли. Тогава взех решение да помоля Команданте да се застъпи за мен пред Бога. Казах му: Чавито, апелирам те да ми окажеш помощ. Не оставяй внучката ми да почине! “, спомня си Елизабет Торес. Няколко минути по-късно по улицата предходна кола и водачът откарал детето в болничното заведение, където било избавено. „ Чавес беше този, който избави обичаната ми внучка. Изобщо не се колебая в това “, споделя щастливата баба, пристигнала да се поклони в параклиса „ Св. Уго Чавес " в квартала „ 23 януари “.
Подобни разкази все по-често могат да се чуят в днешна Венецуела. Страната е затънала в дълбока икономическа рецесия, която частично е станала и филантропична. Все повече венецуелци обезверено са се вкопчили в облика на някогашния президент Уго Чавес и го афишират за провидение, което може да трансформира хода на събитията на земята.
Откъде потегли всичко
Чавес умря през 2013 година - когато страната печелеше от високите цени на петрола. И до през днешния ден обаче той си остава централна фигура в политиката и всекидневието на венецуелските жители. Откакто рецесията се изостри до дъно, от ден на ден венецуелци приписват свръхестествени сили на някогашния президент. Особено в тези квартали, в които най-силно се е усещал резултатът от обществените промени на Чавес по време на 14-годишното му президентство. Кварталът „ 23 януари “ е един от тях. Там Чавес е изключително известен. Затова хората назовават тази община с към 300.000 поданици чавистка.
През 1992 точно оттова той подхваща първия си опит да превземе властта. Но левият държавен прелом остава без триумф и 37-годишният тогава Чавес попада в пандиза. В същия квартал започнаха и всеобщите протестни демонстрации против повишението на цените в градския превоз през 1999. Тогавашното държавно управление брутално потуши протеста, по време на който починаха към 500 души.
В същия квартал са положени и тленните остатъци на Уго Чавес. Неслучайно по фасадите на доста от къщите е изписано: „ Тук не се приказва неприятно за Чавес! ", а големи билбордове с лика на националния кумир красят многоетажните здания.
Кафе за мъртвеца
Параклисът, който носи името на Чавес, е скромна сграда, която в действителност съставлява дървен олтар, подслонен под покрив. Вътре има изображения на Исус Христос, католически светци, фотоси на Чавес, редица талисмани, оставени от хора, които имат вяра, че са били очевидци на чудесата, сътворени от умрелия социалист. “Постоянно идват хора и оставят паметни плочки, фотоси и благодарствени писма “, споделя Елизабет Торес, която след историята с чудодейното избавяне на нейната внучка, всекидневно стои на стража край параклиса. На всеки три дни тя поставя до обичаната фотография на „ Команданте “ чаша мощно, черно кафе: „ Той обичаше кафето ", споделя дамата.
Не всички поданици на „ 23 януари “ имат вяра, че Чавес е светец. Повечето от тях въпреки всичко са уверени, че обстановката е щяла да наподобява иначе, в случай че той към момента беше на власт. „ Мадуро не е като Чавес. Днешният президент няма същата мощ, а и е мъчно да се потвърди таман в сегашната икономическата война, чиито жертви станахме ние “, споделя Алберто Сантос. 45-годишният таксиметров водач не има вяра в извънземните сили на някогашния президент: „ Много хора са обезверени и по тази причина търсят очакване във вярата в някакви свръхестествени сили. Не ги съдя, само че нашите проблеми са прекомерно земни “, добавя той. Според Сантос, отговорни за мизерията са политическите елити в страната, както и Съединени американски щати, които постоянно ламтели за венецуелския нефт.
Чавес облагодетелства и бедните
Навремето харизматичният президент Уго Чавес ръководеше страната с безспорен триумф, само че той се дължеше значително и на шанс. Когато пристигна на власт през 1999 година, един барел недопечен нефт струваше не повече от осем $. Само година по-късно цената на петрола се повиши до 20 $ за барел, а след 10 години доближи до 110 $. Един от водещите икономисти и някогашен началник на държавната петролна компания „ Petroleos de Venezuela " споделя, че това е бил необикновен шанс за страната: „ Никога по-рано не сме преживявали подобен напредък ", споделя икономистът Хосее Торо Харди.
С приходите от петрола Чавес стартира великански развой на преразпределяне на приходите. Изгражда жилища, основава здравна система в бедните квартали и позволява по-високи заеми за най-бедните. Увеличава държавните дотации за публичния превоз, за енергетиката и горивата. За първи път в историята на Венецуела и бедните пластове от популацията стартират да усещат изгодата от облагите на петролната промишленост. „ По времето на неговото ръководство страната означи огромен прогрес, който не се оспорва от никого. Но Чавес действаше безконтролно. Той въобще не мислеше за това, че цените на петрола някой ден могат и да се срутен “, споделя Хосе Торо Харди.
Икономистът съзира сходна безнаказаност и в политиката на настоящия президент Мадуро. Особено във връзка с държавните дотации. Благодарение на тях, човек може да си закупи над 200 литра първокачествен бензин единствено за един американски $. Държавата субсидира всичко – по тази причина метрото, токът и телефоните са съвсем безвъзмездни. Подобни благодеяния бяха вероятни преди, само че не и през днешния ден, когато цените на бензина спаднаха с повече от 50% по отношение на 1999 година.
Мадуро просто няма шанс “
Нанси Ария, стопанка и майка на седем деца към този момент не си спомня по кое време за финален път фамилията е яло месо. 33- годишната жена е подвластна от държавната стратегия за разпределяне на хранителни артикули. А това, което получават, е повече от нищожно – единствено брашно, олио и захар. Подобна орис имат и милиони други венецуелски жители. „ Ситуацията е доста тежка. Срещу Венецуела се води икономическа война ", споделя тя и повтаря мантрата на държавното управление. Управляващите в Каракас са уверени, че за рецесията в страната са отговорни външни сили. „ Ако Чавес беше още измежду нас, нещата щяха да наподобяват иначе. Но и Мадуро прави, каквото може. Ще продължаваме да се борим за социализма! ", афишира тя.
Източник: Дойче веле


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Фийчъри  В севернокорейски трудов лагер В севернокорейски трудов лагер  " Македония е гръцка. Само гръцка! "  " Новартис ": Скандал с продължение  Съединени американски щати: Бунтът на поколението Колумбайн Съединени американски щати: Бунтът на поколението Колумбайн  Забравените жертви на Донбас Забравените жертви на Донбас Интервю Още Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати
Фондация " Ако си дал " открива хранителна банка в Смолян и в...
Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Ето къде няма да се учи на следващия ден
Кметовете на варненските общини Бяла, Девня и Суворово анулираха образователните занятия през днешния ден и на следващия ден, а в община Вълчи дол учениците няма да хо...
Кошмарно пътешестване в София Кънев: Защо нито един огромен енергиен състезател... Тръмп понесе удар, опровергаващ негови и н... Григор стартира присъединяване си в Дубай, вижте... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 27 февруари
Овен Този вторник може да сключите доста преференциална договорка, стига да не се лакомите прекомерно. Преценете добре действителните си благоприятни условия и...
Вижте по кое време се чака да спре да вали сняг Почина още една легенда на " Левски " ЛЮБОВЕН хороскоп за тази седмица В Словакия убиха проверяващ публицист и прочие.. НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Русия изпрати в Сирия най-новите си изтр...
Изтребители от пето потомство Су-57, които към момента не са били употребявани в действителни условия, са били изпратени във военната база Хмеймим...
Чешко издание: Част от парите за договорката... Борисов взе да мечтае за финансиране от ЕБ... Ердоган разплака малко дете: Ако загине за... Христо Иванов: Борисов да разгласява срещит...  www.expert.bg  Винаги би трябвало да можете да кажете за себе си тези 5 неща Винаги би трябвало да можете да кажете за себ...  Работодателите ще могат да внасят тройно повече чиновници от страни отвън Европейски Съюз Работодателите ще могат да внасят тройно...  Четвърти опит за старт на делото Четвърти опит за старт на делото " КТБ "  Меркел даде обещание да не допусне нарастване на налозите Меркел даде обещание да не допусне нарастване на...  www.iwoman.bg  Гледаме забележителния Гледаме забележителния " Джейн " гратис...  Нещо МАГИЧЕСКО за една зодия в хороскопа за 27 февруари Нещо МАГИЧЕСКО за една зодия в хороскопа...  Лиза Мари Пресли загуби наследството на татко си Лиза Мари Пресли загуби наследството на...  На коя й отива повече: Алисия или Кендъл Дженър На коя й отива повече: Алисия или Кендъл...  http://www.sportlive.bg  Контузиите на Неймар са две - вижте какви са Контузиите на Неймар са две - вижте какв...  Има два разновидността за отсрочения кръг на Първа лига Има два разновидността за отсрочения кръг на Пъ...  Спорт и футбол по малкия екран през днешния ден Спорт и футбол по малкия екран през днешния ден  Ето по кое време тъкмо Григор започва присъединяване си в Дубай Ето по кое време тъкмо Григор започва присъединяване... Интервю Още Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати
Фондация " Ако си дал " открива хранителна банка в Смолян и в...
Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Нови Най-четени Най-коментирани В страната на " Свети Уго Чавес "... 12 0 Ще се настани ли повече олигархичният модел след локалните избори?*... 52
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР