По време на Втората световна война образът на стереотипния военен

...
По време на Втората световна война образът на стереотипния военен
Коментари Харесай

Време за четене: „Френският фотограф“ отдава почит към жените на бойния фронт

По време на Втората международна война обликът на стереотипния боен сътрудник приема образа на мощен и предан мъж. Но паралелно с тези смели сърца, събитията на фронта са отразявани и от десетки смели дами .

– новият разказ на австралийската писателка Наташа Лестър , която завладя сърцата на българските читатели с, още веднъж се впуска в завладяваща история, този път основана на репортажите на действителни журналистки и фотографки по време на войната.



Прототип на основната героиня става американската фотографка Лий Милър , известна със своите фотоси от неотдавна освободените лагери „ Бухенвалд “ и „ Дахау “. Лестър черпи ентусиазъм и от същинските истории на военния сътрудник Марта Гелхорн, писателка и някогашна брачна половинка на Хемингуей.

Годината е 1942 и Втората международна война е в разгара си. Джесика Мей е прочут модел в Ню Йорк и постоянно се усмихва от корицата на Vogue. Неочакван поврат в кариерата ѝ обаче я изпраща в Европа като фотожурналист .

Джес не може да стреля или да пилотира, само че умее да написа и да снима. Тя се оказва лице в лице с най-страшното – бомбите, ужаса на концлагерите и почтените жертви . Където думите не стигат, фотосите ѝ безмълвно описват разтърсващи истории.

 книга Ciela Ciela
 За наситени мигли и паметен взор – новият прочит на легендата Hypnôse на Lancôme Edna предлага За наситени мигли и паметен взор – новият прочит на легендата Hypnôse на Lancôme
Но освен войната е единственото предизвикателство, пред което е изправена Джес. Тя бързо схваща, че една жена „ няма право да бъде на бойното поле “ и даже в най-тежките моменти от нея се чака по-скоро да написа за козметика и облекла.

Но кой ще отрази тогава тези фотографии, които не описват за мъже, патрони и борби? А за последствията от войната, за тихия смут, за анонимната смелост и изгубените благоприятни условия .

Дали Джес ще може да се освободи от оковите на публичните правила в търсене на същинското лице на войната? И по какъв начин ще продължи напред след видяното?

Разтърсваща, несправедлива, по едно и също време ужасяваща и красива, е сърцераздирателна история за раните от войната в душите на няколко генерации – рани, които не зарастват и разделят цели фамилии даже десетилетия по-късно.

 книга Ciela Ciela
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР