По време на вечерното заседание на Комисията по граждански свободи,

...
По време на вечерното заседание на Комисията по граждански свободи,
Коментари Харесай

Евродепутатът Емил Радев: Необходим е Европейски механизъм за демокрация и върховенство на закона

По време на вечерното съвещание на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент в Страсбург първият заместител ръководител на Европейската комисия Франс Тимерманс разиска с евродепутатите положението на демокрацията и върховенството на закона в Европейския съюз, включително обстановката в Полша, Унгария, Малта и убийството на словашкия проверяващ публицист Ян Куцяк.

По време на разискването, българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев прикани за следващ път Европейската комисия да излезе с предложение за общоевропейски механизъм за народна власт и господство на закона, за което Европейският парламент настоя още преди две години в своя резолюция. Той акцентира, че критериите за оценка следва да бъдат справедливи и да се ползват по отношение на всички държави-членки еднообразно, без политически пристрастия, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Емил Радев настоя още в този момент съществуващи принадлежности като Механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния, отчетът на Европейската комисия за положението на корупцията, осведомителното табло и други да бъдат сменени с единния механизъм.

Франс Тимерманс не се нае да даде съответна дата за публикуването на законодателно предложение за подобен механизъм, само че акцентира, че той би подсилил причините на Европейската комисия за отбрана на демокрацията и върховенството на закона в Европейски Съюз.

В този подтекст, първият зам.-председател на Европейска комисия уточни, че във всички държави-членки съществуват проблеми, включително с проведената престъпност.

По отношение на вероятното обвързване на бюджетните правила за идващия програмен интервал със спазването на демокрацията и върховенството на закона, Тимерманс съобщи, че са нужни пропорционални ограничения, а вероятното прекъсване на всички европейски средства не е такава мярка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР