По време на сухите вечери ловците на племето Сан предпочитат

...
По време на сухите вечери ловците на племето Сан предпочитат
Коментари Харесай

Еволюцията ощетява съня на човека – тази грешка остава непростима

По време на сухите вечери ловците на племето Сан избират да спят под небето на Намибия. Не употребяват електричество, а на изгрев стават и не престават лова си. Учените регистрират, че западният човек, дивият човек в пустошта и всеки различен, употребяват едно и също време за възобновяване. На какво се дължи това? Оправданието е в еволюцията и обстоятелството, че към 7 часа на вечер са изцяло задоволителни.

За страдание това е изцяло отрицателната страна на човешкото развиване. Човекът прекарва минимум време в сън, за разлика от първите хора. Още по-тъжното е, че всяка маймуна и даже лемурите спят повече. Шимпанзетата прекарват наложително по 9.5 часа сън на всеки 24 часа. Някои други породи имат потребност от цели 13 часа.

Нощните маймуни, които са известни с извърнат режим, въобще не може да се каже, че са будни. Те прекарват най-малко по 17 часа сън на денонощие. И по какъв начин е допустимо всичко това? Вече посочихме еволюцията, само че има и съществени разлики. Приматите спят поради своята телесна маса, размер на мозъка и диета.

Дейвид Самсън от университета в Торонто обръща внимание на методите на сън при индивида. Извън индустриалното население употребява надалеч по-напреднали техники за възобновяване. Прекарваме по няколко часа в сън и прекосяваме през разнообразни етапи, в това число и REM съня. Известен е още като random eye movement или инцидентно придвижване на очите. Въпросната фаза няма пояснение и до през днешния ден, само че при настъпването на този сън, организмът съумява да натрупа задоволително сила.

Има и други позитивни промени. Преди милиони години, нашите предци са имали дървета. Днес даже шимпанзетата си строят платформи за сън. Чупят клони и вършат нещо като гнезда, в които могат да спят. Горилите строят кревати даже и на земята. След като първите хора слизат от дърветата, тяхната последваща стъпка е да стартират да я вършат доста по уютна и безвредна.

Откритите фосили в предишното не дават и доста информация какъв брой отпочинали са били австралопитеците да вземем за пример. Самсон се среща с ловци и събирачи от Танзания, както и племена от Мадагаскар и Гватемала. Всеки един от тях носи специфична гривна за разбор на съня, с цел да се наблюдава интензивността. Отговорът не закъснява, ловците спят сред 5.7 и 7.1 часа на денонощие. Най-важното е, че нито един разбор не демонстрира съществуването на REM фаза. Същата дава отговор и за сънищата, а при съществуването на по-натоварено всекидневие, мозъчната интензивност се покачва още повече по време на сън.

Самсон има вяра, че най-вероятно тъкмо този сън се е зародил като част от еволюцията. Поради броят закани от хищници и набези от други племена, човек е трябвало да откри задоволително бърз метод за трупане на сили. Първите племена спят и на смени, с цел да има най-малко един безсънен, който да пази и да вдигне останалите при паника. Учените назовават това обществена черупка, в която времето за работа и времето за отмора се нормира. Ловците от Мадагаскар не престават да употребяват този способ.

Ловуват на смени, имат лагер и пазачи. Очевидно е, че със слизането от дървото, индивидът е заставен да редуцира времето за сън. Тенденцията продължава и при животните, които са в риск. Еволюционно видяно, изчезващите типове, които са застрашени от човешка активност или див звяр, също редуцират съня в опит да оцелеят. За страдание при някои животни е мъчно да се ревизират навиците, изследваните обекти са затворени в лаборатории и спят от досада.

Учените са безапелационни, че всякога, когато един човек съобщи, че еволюцията е помогнала, по-скоро се оказва тъкмо противоположното. Племето Тсимане трансформира наклонността, най-малко от страна на пазачи. Те строят къщите си с спомагателна отбрана и тясно пространство за сън, където никой не може да влезе.

Хищниците нямат достъп, а близостта на оръжието може да ги защищава. Във всяка къща гори огън, който не е най-хубавият другар на нощните животни. Статистиката демонстрира, че от 37 души – 35 се усещат изцяло задоволени от съня си – 6.25 часа. Събуждат се постоянно, което е изцяло обикновено и имат потребност от тъкмо 9 часа, с цел да набират нужните 6.25 часа.

При инспекция на 500 души от Чикаго, които прекарват към една трета от времето за сън в леглото, всички са посочили, че времето им е идентично с това на племената. От 7 дни, множеството признават, че има най-малко един ден, в който не се усещат отпочинали. Заключението на Самсон е, че най-вероятно ние сме трансформирали навиците си и сме еволюирали по метод, който към този момент не е настоящ и не дава отговор на нашето развиване.

Ние сме изолирали опасността, само че продължаваме да работим на същия принцип. Тогава остава да разберем и какво тъкмо съставлява безсънието и за какво се демонстрира. Докато има съвременни хора, които в натовареното си всекидневие не могат да спят, няма да ги открием такива аномалии. Те са пропуснати с REM съня.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР