По време на Студената война, правителството на САЩ решило да

...
По време на Студената война, правителството на САЩ решило да
Коментари Харесай

Екстрасенсите, които станаха част от Студената война

По време на Студената война, държавното управление на Съединени американски щати решило да употребява едно извънредно извънредно „ оръжие “ в съперничеството си със Съюз на съветските социалистически републики – хора, които твърдели, че са надарени с телепатични качества. В рамките на строго конфиденциален план, стартирал в изследователска лаборатория в Калифорния през 70-те години на предишния век, управляващите почнали да набират мъже и дами, за които се считало, че имат така наречен екстрасензорни усещания. Тяхната съществена задача била една – разкриването на руски секрети. През 2017 година Централно разузнавателно управление на САЩ разсекрети голямо количество документи, съдържащи незнайни до този миг детайлности по отношение на въпросния план, получил името „ Старгейт “. От тях станало ясно, че той завършил през 1995 година В него били включени хипотетични екстрасенси, които взели присъединяване в редица интервенции – като разкриване на заложници, отвлечени от терористични групировки и следенето на нарушители, намиращи се на американска територия. В интерес на истината, началото на плана „ Старгейт “ било обещано след публикуването на отчет, в който се отбелязвало, че Съюз на съветските социалистически републики отделя обилни средства за проучвания, свързани с екстрасензорните усещания и телекинезата (предполагаемата дарба да се движат предмети със силата на ума).

Uri Geller has revealed more about his double-life
— The Independent (@Independent)
Феноменът Ури Гелер

През 1973 година учени от Станфордския проучвателен институт се свързали с човек, за който се считало, че има паранормални качества. Неговото име е Ури Гелер – някогашен боен от израелски генезис, който твърдял, че може да огъва железни принадлежности за хранене със силата на мозъка си. Той привлякъл вниманието на Централно разузнавателно управление на САЩ, което желало да разбере дали мистериозният мъж може да чете мислите на други хора и да ги управлява чрез телепатичните си умения. Нещо повече – с Гелер били извършени проби, като задачата им била да се откри дали той има екстрасензорни усещания, посредством които може да следи обекти, намиращи се на огромно разстояние от него.

Според разкритите документи, по време на тестванията Гелер бил настанен в затворена стая. В друго помещение, човек рисувал смисъла на дума, взета на инцидентен принцип от речник. Задачата на Гелер била да възпроизведе това, което било скицирано на листа. Въпросният опит бил извършен неведнъж. Резултатите се оказали впечатляващи – Гелер съумял да възпроизведе огромна част от изображенията. Някои от рисунките му, обаче, били единствено отчасти верни. Това предиздвикало учените да предположат, че той в действителност не „ вижда “ скицираното от другите участници в опитите, а това, което те си представяли, когато прочетат думата. По време на един от опитите Гелер съумял да възпроизведе отчасти картина, нарисувана от човек, намиращ се на хиляди километри от него. Заключението на Централно разузнавателно управление на САЩ гласяло, че той показва паранормални качества по „ безапелационен и категоричен метод “.

През зимата на 1975 година Гелер взел участие в други опити, извършени в лаборатория в Ливърмор, Калифорния. По това време там се разработвали нуклеарни бойни глави, лазерни системи и други съвременни оръжия. В края на 70-те години, обаче, Централно разузнавателно управление на САЩ прекратило присъединяване си в проучването на екстрасензорните усещания. Така, с тях се захванала Агенцията за военно разузнаване, а програмата се трансферирала във Форт Мийд, Мериленд. През идващите две десетилетия, Конгресът траял да отпуска средства за плана. „ Изглежда ми като демонски евтина радарна система “, декларирал конгресменът от Северна Каролина Чарли Роуз по време на среща на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, състояла се през 1979 година „ Ако руснаците я имат, а ние – не, това би било сериозен проблем “, добавил той.Заключенията на Централно разузнавателно управление на САЩ

Един от екстрасенсите, работили като сътрудници на американските военни, е ветеранът Джоузеф Макмонигъл. Пред вестник „ Вашингтон пост “ той споделил, че е взел участие в към 450 задачи, извършени в интервала 1978 – 1984 година По време на една от тях Мамонигъл оказал помощ за откриването на заложници в Иран. Освен това, той разкрил самоличността на сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който носел в себе си дребен радиопредавател, прикрит в калкулатор. През 1989 година Анджела Форд пък помогнала на управляващите да заловят избягал нарушител. По думите ѝ, с помощта на екстрасензорните си усещания, тя открила, че беглецът се намира в „ Лоуел, Уайоминг “. Впоследствие полицията задържала мъжа на към 150 км. западно от намиращия се в щата Уайоминг град Ловел.

Пентагонът траял да отхвърля изказванията, че финансира изследвания, свързани с екстрасенси, макар че още през 80-те години почнали да изтичат секретни документи с детайлности за сходни опити. През 1995 година Централно разузнавателно управление на САЩ разгласява отчет, в който се признава, че американското държавно управление проучвало въпроса за потреблението на хипотетичните екстрасензорни усещания като средство за разузнаване. В документа също по този начин се отбелязва, че планът „ Старгейт “ се оказал неуспех, защото „ към момента няма изясненост дали е демонстрирано паранормалното събитие, известно като отдалечено наблюдаване “. Авторите му прибавят, че някои проби са били сполучливи и са получени „ извънредно необикновени данни “, само че като цяло резултатите са прекомерно „ неразбираеми и двусмислени “ и не съдържат основна разследваща информация.

Elon Musk is hoping to link the brain with computers to download memories as well as potentially cure blindness and achieve human telepathy.

Is any of this doable? Short answer: no.
— DW News (@dwnews)
Шесто възприятие

Въпреки че планът „ Старгейт “ бил публично преустановен през 1995 година, ползата на американското държавно управление към екстрасензорните усещания траял. През 2014 година бил даден старт на стратегия на стойност 3,85 млн. $, отдадена на интуицията или така наречен „ шесто възприятие “ измежду морските пехотинци. С провеждането на опитите се захванал доктор Едуин Мей, един от някогашните ръководители на „ Старгейт “. През 2015 година той даже дал изявление за списание „ Нюзуик “, в което споделя, че сега се занимава с „ извънредно завладяващи проби “.

Дали екстрасенси могат да бъдат употребявани като източници на достоверна информация е въпрос, който не стопира да е обект на разпалени диспути. Въпреки това, едно нещо наподобява несъмнено – множеството поданици на Съединени американски щати имат вяра в сходни явления. Според изследване на „ Галъп “, извършено през 2005 година, 73 % от американците споделят мнението, че най-малко дребна част от известията за паранормални феномени са изцяло достоверни. 41 на 100 от интервюираните добавили, че сигурно има хора, притежаващи телепатични качества, за които науката не може да даде пояснение.Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg