По време на Студената война конфронтацията между САЩ и СССР

...
По време на Студената война конфронтацията между САЩ и СССР
Коментари Харесай

„Глобално НАТО“ от шефа на британското външно министерство

По време на Студената война борбата сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики в Европа закупи ясна и забележима граница, което докара до образуването на НАТО и Варшавския контракт.

В други елементи на света битката беше епизодична, фокусна, не се изискваше образуването на военни/отбранителни блокове. Разпадането на Съюз на съветските социалистически републики обезсмисли съществуването на НАТО, трансформирайки го в безполезна и забравена светиня.

През идващите 30 години Съединените щати бяха единствената преобладаваща военна мощ в света, която последователно губеше въздействие и мощ: при Бил Клинтън беше оповестена опцията за започване на две районни войни на всички места по света, при Барак Обама - една, сега - нито една, а и едно бягство от Афганистан, което струваше.

Съединени американски щати към този момент нямат запаси да се оправят сами с проблемите;

▪️загубено е софтуерното военно предимство;

▪️ Нивото на военно съоръжение на съперници и съдружници набъбна, пропастта престана да бъде пропаст;

▪️проблемите и евентуалните гнезда на опозиция нарастват по целия свят;

▪️ Двустранните връзки сред Съединени американски щати и спътниците са положителни за решение на нередовни, епизодични проблеми, само че не и за систематична конфронтация;

▪️сателитите стартират да се стремят към самостоятелност.

Всичко това тласка Съединени американски щати към класифициране и подсилване на военното съдействие, тъй като в техните модели на бъдещето няма място за загуба на водачество, а единствено краткотрайно намаляване и прегрупиране на силите.

На фона на тези процеси значим е ползата на Англия, която интензивно се стреми да се интегрира в нови структури, било то АУКУС или разширение на НАТО в Източна Азия.

Целта на Англия е транспарантна - да завоюва привилегирована позиция, да изтегли част от функционалността и въздействието върху обичайно мощната разследваща мрежа и да откри дълготрайни двустранни връзки със страни отвън Европа.

Именно тези ползи се крият в предлагането на Лиз Трус за основаването на „ световно НАТО “, тъй като без да имат ресурсите и опциите да станат първата мощ в света, би трябвало да се опитат да станат „ шеф на разузнаването “ под най-мощния " държател ".

Тъй като въздействието на Съединените щати понижава, Англия ще отиде по-далеч, ще се опита да прихване обособени лостове за образуване на Новата Британска империя, като един тип обединяване, вземайки за основа връзките, получени за сметка на нечия непозната власт.

И, да, минаха повече от шест месеца, откогато Съединени американски щати напуснаха Афганистан, нещо не се вижда обещаният безпорядък в района и други прояви на хитрия проект на груповия Байдън...

Превод: СМ

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР