По време на срещата си с премиера на Албания Еди

...
По време на срещата си с премиера на Албания Еди
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Ще поставя пред Еди Рама въпроса за лошата инфраструктура в населената с българи Гора

По време на срещата си с премиера на Албания Еди Рама ще повдигна въпроса за подобряването на неприятната инфраструктура в обитаемоте с българи региони в Гора. Това съобщи евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев пред БГНЕС.

Ковачев е на посещаване в региона Гора, където живее българската общественост.

„ Утре на моята среща с премиера Еди Рама ще повдигна въпроса за възстановяване на инфраструктурата. Има някаква възможност за план, който да е финансиран от Европейски Съюз, за свързване на косовски села от другите страна на границата със селата, където живее българската общественост “, сподели той.

Ковачев беше съпроводен от посланика ни в Тирана Ивайло Киров и консула Благой Петров, който се намира непрекъснато в контакт с нашите сънародници в „ Страната на орлите “.

Българската общественост в Албания живее в региона Гора, която е извънредно изолирана от останалия свят, тъй като се намират на високо в планината без асфалтиран път. Там живеят над 3000 души, огромната част от тях се самоопределят като българи.

„ Те чакат поддръжка както от албанската, по този начин и от българската страна за техните потребности. Основен проблем е неприятната инфраструктура. Те търсят благоприятни условия да получат обучение, както и да получат българско поданство “, изясни Ковачев, отговаряйки на въпрос на БГНЕС какви са главните потребности на българите в Гора.

По-рано през днешния ден Андрей Ковачев се срещна с президента на Албания Байрам Бегай, с който са разискали двустранните връзки с акцент Коридор №8. „ Обсъдихме започването на договарянията за присъединение на Албания към Европейски Съюз, както и двустранните ни връзки. Препотвърдих нашата поддръжка за европейската интеграция на страната. Голям капацитет за развиване имат и нашите двустранни връзки в области като сигурността, стопанската система, инфраструктурата, туризма. Особено Коридор номер 8 съставлява голям интерес за целия район “, съобщи Ковачев.

Той е благодарил на президента за положителното отношение към българите в Албания.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР