По време на социализма у нас не е имало ислямски

...
По време на социализма у нас не е имало ислямски
Коментари Харесай

Недим Генджев: Мюсюлманското вероизповедание днес е пълен провал и създава риск за радикализъм

По време на социализма у нас не е имало ислямски фундаментализъм, до момента в който в този момент стотици джамии пустеят, младите имами бягат в чужбина, а също така има и риск от появяването на радикални ислямски течения. Това съобщи някогашният основен мюфтия проф. доктор Недим Генджев.
Той поддържа настояването на военния министър Красимир Каракачанов да се спре външното финансиране за регистрирани у нас вероизповедания.
„ До 10 ноември имамите в страната получаваха заплати от страната, тогава нямаше ислямски фундаментализъм, всички джамии бяха отворени, страната контролираше. Тогава работеха 900 джамии. Мюсюлманското изповедание е цялостен неуспех – 600 джамии затворени, младите имами отпътували в Германия и Франция за по 3000 - 4000 евро заплати, които ги заплаща държавата”, разяснява той.
Според него са несъстоятелни изказванията на Главното мюфтийство, че без външно финансиране няма да може да заплаща на имамите. „ Къде отиват парите от вакъфите? В тия 900 джамии, джамийски настоятелства има ужасно доста вакъфи – къде отиват наемите от ниви, магазини? Има решение на Главното мюфтийство всички пари от вакъфските парцели да идват в Главното мюфтийство, джамийските настоятелства не могат да заплащат на имамите и по тази причина отпътуваха на Запад”, уточни Генджев.
Той счита, че от наемите вероизповеданието може да получава до 15-20 млн. лева В същото време сега мюфтийството има 9 млн. отговорности към Национална агенция за приходите, тъй като не е плащало никакви налози. Така последователно държавни правосъдни реализатори лишават парцели, какъвто е казусът с терена в „ Малинова долина”, който е трябвало да стане молитвен дом, съобщи бтв.
Недим Генджев изрази мнение, че огромната част от пристигналите от Турция пари се връщат назад там, тъй като „ от целия Висш нравствен съвет, нито един няма жилище в България” и основният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и обкръжението му съвсем от самото начало обитават в южната ни съседка.
Духовникът упрекна настоящия началник на мюсюлманското изповедание, че е част от „ Мюсюлмански братя” и единственото му обучение е курс по арабски в Йордания. Според него сегашната обстановка, в която има недостъпни джамии със противоречив статут, дава опция и на коренно настроени мигранти да проповядват.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР