По време на разкопки на територията на Масачузетския технологичен институт

...
По време на разкопки на територията на Масачузетския технологичен институт
Коментари Харесай

Капсула на времето изникна 942 години по-рано (ВИДЕО)

По време на разкопки на територията на Масачузетския софтуерен институт (MIT) е открита капсула на времето с обръщение, оставено на 5 юни 1957 година.

На капсулата е посочено, че следва да бъде отворена след хиляда години, т.е. на 5 юни 2957 година. За запазването на посланието към потомците то е сложено в специфичен цилиндър, цялостен с аргон. В капсулата е подложен и въглероден изотоп С14, с цел да се облекчи датировката.

Посланието било закопано от президента на MIT Джеймс Килиан и професора в региона на електромеханиката Харолд Еджертън. В писмото, сложено в капсулата, се казвало, че тя съдържа документи за положението на науката и проучванията в института. Освен останалото там имало и научно списание, неестествен пеницилин, няколко монети и криотрон – откритие, което съгласно посланието скоро щяло да лампите и транзисторите. Впоследствие изобретението не получило необятно разпространяване.

Според Дебора Дъглас от MIT в института не били сигурни, че посланието ще бъде отворено след хиляда години. По думите ѝ нормално капсулите се отварят след 50-70 години. Тя декларирала пред изданието Inverse, че в института няма да отворят капсулата, само че тя ще бъде изложена.

През януари в Бостън откриха капсула, зазидана в Народното събрание на Масачузетс преди 220 години, при строителството на постройката през 1795 година от двама герои на войната за самостоятелност на Съединени американски щати – Пол Ревир и Самюел Адамс. В медена кутия с тегло към четири кг и половина са открити старинни монети, бронзов орден с изображението на Джордж Вашингтон, вестници и документи от това време.

Капсулата е открита от служащи, които ремонтирали водопровода. През 1955 година контейнерът към този момент бил изваждан, а по-късно още веднъж бил зазидан за идните генерации.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР