По време на прегледа е установена над 7-сантиметрова симптоматична абдоминална

...
По време на прегледа е установена над 7-сантиметрова симптоматична абдоминална
Коментари Харесай

Хирурзи спасиха възрастна жена след 10-часова операция

По време на прегледа е открита над 7-сантиметрова симптоматична абдоминална аневризма, обхващаща всички висцерални артерии, както и аневризми на двете общи илиачни артерии.

„ Това е рисково положение, което постанова навременно лекуване заради висок риск от животозастрашаващо скъсване на аневризмата, когато огромно количество кръв се излива в коремната празнина “, разяснява доктор Асен Тодоров.

Създадената в лечебното заведение специфична комисия с работещите в тясно съдействие съдови хирурзи, кардиолози, кардиохирурзи, образни диагностици и анестезиолози, прегледа случая и взе решение за осъществяване на сложна ендоваскуларна процедура.

Според научната литература и международните рекомендации индикациите за осъществяване на подобен вид процедура са увеличеният риск от смъртност и огромният размер на абдоминалната аневризма със заплащваща руптура (разкъсване).

В болница „ Лозенец “ се употребява рутинно методът на ендоваскуларното ендопротезиране на аортната аневризма (EVAR), както при плановите пациенти, по този начин и при незабавни случаи. Трудността в съответния случай се състои в това, че аневризмата обгръща всички висцерални артерии - двете бъбречни артерии, целиачната артерия и горната мезентериална артерия. Тази комплицирана анатомията на аневризмата не разрешава използването на общоприетия способ на ендоваскуларна хирургия. Единствената опция при съответната пациентка е потреблението на специфична фенестрирана ендопротеза, която към момента не е налична в България. Фабричното разработване на самостоятелна ендопротеза лишава 10-12 седмици и коства над 70 000 лева, непостижима сума за множеството български пациенти.

За да избави животът на дамата, съдовите хирурзи взеха решение да употребяват един от най-новите подходи в медицината - персонализирано моделирана и приспособена от хирург протеза. В такива случаи благодарение на редица измервания и прецизни калкулации, съдовите хирурзи модифицират ендопротезата особено за потребностите на съответния пациент. След това в стерилна среда се създават фенестрациите (отворите) на протезите, посредством които жизненоважните органи получават кръв.

Уникалното в тази намеса е, че е направена протеза с четири фенестрации (отвора). Следващата стъпка е слагане на специфични стентове в четирите висцерални артерии ( двете бъбречни артерии, целиачната артерия и мезентериалната артерия). Едновременно с това се прави изключване на двете илиачни аневризми. Съчетанието на абдоминална и илиачна аневризма се следи в 30% от случаите. Тази патологична композиция изисква обилни теоретични и хирургични умения.

В съответния случай интервенцията продължи близо 10 часа. Чрез дребни сечения в региона на бедрените артерии, под рентгенов надзор в хибридна операционна зала, доктор Асен Тодоров и неговият екип избавиха живота на старата жена и ѝ дадоха късмет да живее обикновено. 

Животът на пациентката е отвън заплаха.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР