По време на първия си телевизионен дебат преди втория тур

...
По време на първия си телевизионен дебат преди втория тур
Коментари Харесай

Какъв е залогът на утрешния балотаж на изборите в Бразилия?

По време на първия си ефирен спор преди втория тур от изборите, претендентите за президент на Бразилия не се забавиха да стартират с обвиняванията. И двамата се упрекнаха в неистина, като крайнодесният президент Жаир Болсонаро акцентира на възрастта на левия си противник Лула да Силва, някогашен президент (самият той е на 67, а левият претендент навърши 77 единствено дни преди балотажа).
Още по темата
Това беше единствено началото и то даже можеше да се счита за умерено. По време на акцията двата лагера към този момент си бяха разменили обвинявания в корупция, връзки с проведената престъпност, канибализъм и педофилия. Малко е да кажем, че пристрастеностите в латиноамериканската страна са нажежени преди втория тур.

Подобна обстановка се повтори и на последния спор нощес, на който още веднъж имаше обвинявания в неистина - съпроводени от квалификации като " крал на лъжите ", " престъпник ", " откачен ", да не забравяме и въпросите кой взема виагра...

" Дебатът " приличаше по-скоро на разговор на глухи, в сравнение с замяна на отзиви, като и двамата претенденти се стараеха по-скоро да накарат гласоподавателите да отхвърлят другия претендент.

Последният ефирен дебат надали ще промени изключително резултатите от идния втори тур. Той сподели, на първо място, поляризацията на обществото.

Сблъсък на две Бразилии

Президентските избори в Бразилия разделиха гласоподавателите. Различията се усещат даже измежду гангстерите в Рио де Жанейро, написа английският в. " Гардиън ".

Трудният избор сред Лула и Болсонаро настрои едни против други членове на фамилии, другарски кръгове, работни места и църковни общности. Поддръжниците на единия са уверени, че Болсонаро е цялостен с ненавист властнически екстремист, а тези на другия назовават Да Силва подкупен комунистически апаш. Едните упрекват Болсонаро за 700-те хиляди жертви на КОВИД-19 и обстоятелството, че милиони хора в страната попаднаха под прага на бедността. Но поддръжниците на Болсонаро считат, че никой не е знаел по какъв начин да се оправи с необикновена нова обстановка като пандемията. Те не имат вяра, че той е расист и хомофоб, и харесват това, че споделя и прави това, което мисли.

" Изживяваме положение на цялостно разделяне ", сподели Фелипе Нунес, началник на социологическата група Quaest, чието проучване демонстрира, че 50% от гласоподавателите считат, че Болсонаро заслужава втори късмет - а почти същия брой считат същото за Лула. Броят на гласоподавателите, които се опасяват от трети мандат на Лула, е единствено малко по-нисък от страхуващите се от оставането на Болсонаро на власт.

Нунес споделя, че изборите тази година са " доста повече от просто съревнование сред двама души ". " Това е борба сред два светогледа... и това е неповторимо в бразилската история - в никакъв случай не сме имали избори като тези ".

" Думата, която характеризира сега Бразилия, е разделяне ", споделя Нунес, акцентирайки дълбоките обществени, религиозни, стопански и културни разцепления, извадени нескрито от изборите. " Бедните гласоподават за Лула, богатите - за Болсонаро. Имате черни хора, които гласоподават за Лула, и бели - за Болсонаро. Жените гласоподават за Лула, а мъжете - за Болсонаро. Имате евангелисти, които гласоподават за Болсонаро, и католици за Лула. Това ", приключи той, " е конфликт на две Бразилии. "

Дори в случай че Болсонаро си отиде на следващия ден, болсонаризмът няма да го последва

Учудващо, поради резултатите от ръководството на Болсонаро (нарастване на броя на бедните, стотици хиляди жертви на пандемията, повсеместна корупция...), партията на крайнодесния президент завоюва забележителна победа на изборите на 2 октомври. Тя е най-голямата мощ в двете камари на бразилския парламент, ръководи щатите с най-голямо население - и всичките ѝ най-радикални политически фигури бяха определени в Народното събрание.

Дори в случай че завоюва изборите на следващия ден, Лула няма да може да ръководи свободно.

Крайната десница безспорно се облагодетелства от водената дезинформационна акция против левия водач. В обществените мрежи, от Facebook и Тик Ток до Уотсап и Инстраграм, се популяризират всевъзможни клюки, целящи да го очернят в очите на гласоподавателите. Ако слушаме инфлуенсърите, левият водач е пияч, болен, желае да затвори църквите, да разреши на пълнолетни мъже да употребяват учебните тоалетни, паралелно с дребни момиченца - и да не забравяме, сключил е договорка с Дявола против вярващите!

Но въздействието на сходни " информации " не би трябвало да се подценява: за 170 от 215 милиона бразилци обществените мрежи са главен източник на информация. Екипът на Болсонаро схваща и употребява добре този факт, следвайки образеца на експрезидента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

В допълнение, мнозина бразилци държат на обичайните, консервативни полезности, представлявани от Болсонаро: Бог, семейство, Отечество. Придържане към традицията, опозиция против абортите, поддръжка за правото да се носи оръжие - мощен мотив в страна, където насилието е проблем.

И най-после, обвързваните с бизнес средите харесват доста повече неговата свръхлиберална икономическа стратегия, като се интересуват надалеч по-слабо от климата.

Всичко това изяснява значително за какво Болсонаро се показа надалеч по-добре от предсказаното от социолозите на първия кръг на изборите, спечелвайки 43% от гласовете (срещу 48% за Лула да Силва). И крайната десница няма да залезе от политическата сцена даже в случай че нейният президент загуби на следващия ден - също както в Съединени американски щати тръмпизмът не изчезна с провалянето на Доналд Тръмп.

А в случай че все Болсонаро завоюва? Това " крие риска да трансформира Бразилия в дълготраен проект в нещо като теокрация, където евангелистите са политически всемогъщи, огнестрелните оръжия са на всички места, където свободата на морала ще се трансформира в отдалечен спомен и където отбраната на околната среда ще бъде подценявана всекидневно ", гласи прогнозата на в. " Либерасион ".

Поне във връзка с околната среда разполагаме с някои цифри: съгласно изследване на Оксфордския университет, представено от в. " Монд ", при положение на победа на Болсонаро се чака да бъдат изсечени 94 240 кв. км амазонски гори, против 18 280 кв.км при положение на победа на левия претендент.

Дали Болсонаро ще одобри една възможна загуба?

Съществуват също опасения, че крайнодесният бразилски президент може да откаже да признае едно вероятно проваляне. Той към този момент е заявявал, че " единствено Бог " може да го смъкна от заемания пост... и не наподобява да изключва опцията за прелом, в случай че загуби на изборите.

А е допустимо да разполага и със средствата да го направи: по време на ръководството си Болсонаро сложи 6000 военни на основни държавни постове, а мнозина от поддръжниците му са тежко въоръжени. Ако успеха на Лула да Силва не е безапелационна - а по всичко проличава, че няма шансове за това - е допустимо Болсонаро да последва образеца на Тръмп и да съобщи, че изборите са били " откраднати ". Както помним, това докара до нападението против американския Капитолий.

Първите стъпки в прочут смисъл към този момент са направени: също като Тръмп, Болсонаро твърди от месеци, че изборната система на страната е уязвима и може да бъде изложена на всеобщи измами. Мнозина възприемат това като приготовление на почвата за оборване на изборните резултати. Евродепутати и американски конгресмени към този момент насочиха апели към крайнодесния водач да почете резултатите от изборите.

А фактът, че синът на Болсонаро, Флавио, неотдавна съобщи, че татко му е жертва на изборни измами, не вдъхва доверие в бъдещето.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР