По време на операциите в Афганистан австралийски военни застреляли местен

...
По време на операциите в Афганистан австралийски военни застреляли местен
Коментари Харесай

Independent: Австралийски командоси убили афганистански инвалид и си направили от протезата му сувенири

По време на интервенциите в Афганистан австралийски военни простреляли локален неработоспособен и си създали от протезата му сувенири, написа The Independent в материала си „ Australian soldiers killed Afghan amputee then drank beer from his prosthetic leg”. Според изданието, това надалеч не е единственото закононарушение, в което упрекват „ неуправляемия” полк на Специалната авиодесантна работа (SASR).

Инцидентът станал през 2009 година в дребната централна провинция Урузган. Австралийските командоси покосили афганистанеца с картечница и взели като трофей протезата му в базата си.

По време на този рейд старшите по звание заставили нов спецназовец да премине ритуала „ проливане на кръв” – да простреля невъоръжен възрастен заложник. Мъжът не представлявал никаква опасност.

На боеца, прострелял безногия неработоспособен, също по този начин приписват ликвидиране на различен заложник, хванат от SASR в село Дарван през 2012 година Австралиецът блъснал мъж с белезници от височина, като в следствие той получил тежко осакатяване. След това бойците решили да го „ избавят от мъченията”и го доубили.

Изданието разяснява, че всички тези детайлности били разкрити с помощта на австралийската медийна компания Fairfax Media. Тя в продължение на половин година разследвала военни закононарушения на SASR.

The Independent обръща внимание, че това елитно поделение е подложено на критика и персонално от премиера Малкълм Търнбул. Причината е снимка в медиите, на която над бойна машина на австралийските командоси в Афганистан се развявал нацистки байрак.

Бившият боен следовател Бен Уодъм твърди, че в австралийската войска и по-рано имало компликации с бойци, които симпатизирали на нацистите. „ Демонстрацията на този байрак позори нашите въоръжени сили и хората, които се сражавали във Втората международна война” – декларирал той.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР