По време на Национално съвещания на прокуратурата Иван Гешев предложи

...
По време на Национално съвещания на прокуратурата Иван Гешев предложи
Коментари Харесай

Иван Гешев с предложения - как да се справим с престъпността и корупцията

По време на Национално заседания на прокуратурата Иван Гешев предложи три групи ограничения " против престъпността и корупцията ", оповестяват от прокурорския пресцентър.

Националното заседание е минало без гламурния искра от времето на ГЕРБ, когато стотици следователи и прокурори се събраха на коктейл в резиденция " Бояна ".

Гешев отново е приказвал от името на българските жители, измежду които " е налице чувството за абдикиране на страната от осъществяване на отговорностите й ".

Посочил е като причина за това закриването на Специализираната прокуратра (макар тя в никакъв случай да не се е занимавала с битова престъпност, пияни или дрогирани водачи, единични телефонни измамници и други сходни, б.р.).

Причините са сложни, измежду тях е неналичието на схващане у управленията на някои институции за това що е страна и държавност, показва Гешев измежду всекидневно единомислещите му подчинени.

И по-късно незабавно споделя, че те подават ръка на институциите.

Той е подлагал на критика " законодателния волунтаризъм и опитите с правото " (например във времената на Данаил Кирилов като основен вносител на закони, а след това и министър - нямаше нито едно такова недоволство от страна на прокуратурата, б.р.).
 Иван Гешев приказва на настоящето национално заседание. Снимка Прокуратура на Република България Пресцентър

А ето и ограниченията:

1. в окръжните прокуратури в страната се основават отдели за следствие на проведена престъпност и корупция (всъщност, откакто законодателят реалокира точно в окръжните съдилища ОПГ ще е необичайно да няма такива профилирани отдели, б.р.).

2. създаването на взаимни екипи сред Прокуратура на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, които да проучват, правят оценка и реализират непрекъснат мониторинг на наличните данни за посочените закононарушения (всъщност, наскоро на предлагането на Гешев за звено срещу изборни измами, Министерство на вътрешните работи министърът Иван Демерджиев отговори, че ясно са разказани взаимоотношението сред Министерство на вътрешните работи и прокуратура в закондателството и няма потребност от такива екипи, б.р.)

3. възобновяват се приемните на административните ръководители на прокуратурите в цялата страна за " основаване на условия за повишение на публичното доверие в работата на прокуратурата ".

Той предлага още да се възобновят районните заседания, които съществуваха по апелативни региони взаимно с всички структури от правоохранителната система на местно ниво.

Ето и прессъобщението на Прокуратура на Република България:

Главният прокурор Иван Гешев показа съответни ограничения против растящата престъпност на Национално заседание на Прокуратурата на Република България

Три групи ограничения против престъпността и корупцията бяха показани от основния прокурор Иван Гешев на Национално заседание на тематика: „ Активизиране и организационни дейности на Прокуратурата на Република България за противопоставяне на растящата престъпност “, което се организира на 25.10.2022 година в Националната следствена работа.

В съвещанието участваха административните и заместник-административните ръководители на апелативни и окръжни прокуратури, както и завеждащи следствените отдели в цялата страна.

При откриването на съвещанието основният прокурор Иван Гешев акцентира, че измежду българските жители е налице чувството за „ абдикиране на страната от осъществяване на отговорностите й “. Причините за това са многопластови, като измежду тях са и законовите промени, довели до закриване на органите на профилираното правораздаване, както и нестабилната политическа конюнктура.

„ Връщат се форми на престъпността, които смятахме за изчезнали. Причините са сложни, измежду тях е неналичието на схващане у управленията на някои институции за това що е страна и държавност. Резултатът от войната против правосъдната власт, законодателният волунтаризъм и опитите с правото е това, което виждаме - никой не е застрахован, че до момента в който се движи по тротоара някой пийнал или дрогиран водач няма да му аргументи телесна щета или гибел. Виждаме мигрантите, виждаме какво се случва с растежа на телефонните измами “, съобщи пред прокурорите и следователите Иван Гешев.

С оглед възходящите опасности пред сигурността и публичния ред, които биха довели до действителен неуспех в битката с престъпността, основният прокурор Иван Гешев показа три групи ограничения. С тяхното използване се цели незабавното активизиране на правоприлагащите и правоохранителните органи за провеждането на бързи и ефикасни следствия за отбрана ползите на българските жители, тяхната благосъстоятелност и права.

Първо – с оглед усъвършенстване организацията по каузи и преписки, свързани с проведена престъпност и корупция, по сполучливо приложения модел на работа на отдел първи „ Специализиран “ при Върховна касационна прокуратура, в окръжните прокуратури в страната се основават отдели за следствие на проведена престъпност и корупция. „ Това, което ще направи българската прокуратура, е да засилва битката с престъпността в границите на своите законови пълномощия. Ще бъдат построени звена за противопоставяне на проведената престъпност във всички окръжни прокуратури “, уточни основният прокурор.

Второ – с оглед осъществен разбор и оценка на зачестилите закононарушения по направленията проведена престъпност, разпространяване и трафик на наркотични субстанции, мигрантски напън, „ телефонни измами “, както и корупция „ по високите етажи на властта “, основният прокурор предлага незабавни взаимни дейности с Министерство на вътрешните работи и Държавна организация „ Национална сигурност “, които да подсигуряват дейната и функционална работа против причинителите на сходни закононарушения. Ще се предложи основаването на взаимни екипи сред Прокуратура на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, които да проучват, правят оценка и реализират непрекъснат мониторинг на наличните данни за посочените закононарушения. Тези екипи в незабавен порядък ще провеждат и организират съответните дейности според функционалната подготвеност на всяка от институциите.

„ Ще поемем отговорност, ще отворим, нагледно казано, ръце към всички институции, с цел да работим дружно с ясното схващане, че това чакат българските жители “, разясни основният прокурор.

Трето – за възстановяване и усъвършенстване на настоящата организация за банкет на жители и основаване на условия за повишение на публичното доверие в работата на прокуратурата, се възобновяват приемните на административните ръководители на прокуратурите в цялата страна за жители, а поставените от тях въпроси и претенции ще бъдат ориентирани по подготвеност.

Пред административните ръководители на прокуратурите и завеждащи следствените отдели основният прокурор Иван Гешев обърна внимание на потребността от деен разговор и взаимни дейности сред институциите по места за гарантиране на сигурността на българските жители. „ Предлагам възобновяване на районните заседания, които съществуваха по апелативни региони взаимно с всички структури от правоохранителната система на районно равнище. Целта е те да проучват спецификите на престъпността в съответния апелативен регион и по този начин да се реализира по-добра организация “, сподели още основният прокурор Иван Гешев.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР