По време на Националната антарктическа експедиция на остров Ливингстън геологът

...
По време на Националната антарктическа експедиция на остров Ливингстън геологът
Коментари Харесай

Антарктиците ни откриха два вида злато на о-в Ливингстън

По време на Националната антарктическа експедиция на остров Ливингстън геологът гл. ас. доктор Ралица Събева взе теренни проби от полуостров Хърд. Научният план, с който аз се занимавам, изследва орудяванията на полуостров Хърд, остров Ливингстън – Антарктика. Орудяванията са рудни минерали, в които има потребни и скъпи детайли, най-много метали, сподели тя за Българска телеграфна агенция.  



Основните метали, които се откриват тук, са олово, цинк, мед и несъмнено един от най-важните благородни метали – златото, изясни геологът. 

„ Този план е разумно продължение на предишен план от 2022 година, когато беше открито за първи път злато микроскопски. Тогава са регистрирани два вида злато – чисто, незамърсен, и втория - със наличие на сребро, което се назовава електрум. На база на тези открития беше написан нов план, който е двугодишен. Това е втората година по осъществяването на плана. Миналата година бяха обходени много места на полуострова. Тази година бяха обходени по този начин наречените рудни жили, които съдържат рудни минерали и метали, като да вземем за пример Сали рокс, и най-много региона на българската база “, уточни Ралица Събева. 

Тя добави, че денем в типично антарктически условия са пробвани рудни жили и надлежно са събрани много скални проби. Основната цел е да се съберат такива проби от разнообразни жили, които по-късно ще се обработват в разнообразни лаборатории в София. 



„ Лабораториите изготвят микроскопски препарати, така наречен аншлифи, оглеждат се доста добре рудните минерали, по-късно минават редица разбори, с цел да бъдат открити присъщи химични особености на тези материали, както и съществуване на други метали или минерали и по-специфични химични детайли “, сподели Ралица Събева. Тя уточни още, че минералите нормално не са чисти, доста пъти в тях се съдържат характерни детайли, които напоследък са доста значими за развиването на технологиите. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР