По време на ковид пандемията имаше намаляване на имунизационния обхват,

...
По време на ковид пандемията имаше намаляване на имунизационния обхват,
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Случаите на скарлатина намаляват, проблем обаче остава варицелата

По време на коронавирус пандемията имаше понижаване на имунизационния обсег, само че през последната година се навакса много. Сега е европейската имунизационна седмица и би трябвало да се подчертава още веднъж на голямото значение, което има имунизацията за попречване на инфекциозните болести. Отдавна не сме очевидци на големите епидемии от тежки заразни болести, които сме имали преди десетки години и това е с помощта на създаването на ваксини - това съобщи в студиото на " Денят стартира " проф. Ива Христова - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите ѝ, тази година имаше проблеми със скарлатината и варицелата. Към момента обаче, процесът със скарлатината е много овладян, т.е. случаите на скарлатина понижават на седмична база.

" От друга страна обаче, с варицелата продължава казуса. Причинителите са разнообразни - при скарлатина приказваме за бактерии, а при варицела - за вирус. Това значи повлияване с антибиотици при бактериално заболяване. Освен това, варицелата е една доста сериозна шарка, само че за нея има ваксина, която обаче не е в наложителния календар и това е повода да имаме съществено разпространяване. Ако по-широко се приложи имунизацията, това ще докара до лимитирането на варицелата ", изясни проф. Ива Христова.

Обикновено болестта е публикувано в огромните градове и е измежду децата до 5 години. Важно е да има един сериозен здравен филтър на входа на детските ясли и градини, а даже и в учебните заведения.

" Възможностите са първо за имунизация - да има една подготвена имунна система, която при среща с вируса да реагира бързо и да го отстрани. И второ, ролята на здравния филтър на детските градини ", посочи Христова.

За една огромна част от популацията е неналичието на информация за имунизиране или реимунизация. Затова медицинските експерти и по-специално персоналните лекари би трябвало да коментират на хората за изгодите от имунизациите.

По отношение на ковид, проф. Ива Христова сподели, че през последните седмици се следи повишение на случаите. Не се приказва обаче за идна висока вълна, а за едно натрапчиво повишение, което ще засегне по-голям кръг хора. Вирусът непрестанно генерира нови подварианти и от там се следи повишение на заболеваемостта.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР