По време на коалиционните преговори между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има

...
По време на коалиционните преговори между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има
Коментари Харесай

Идеята за вдигането на максималния осигурителен доход разгневи IT сектора у нас

По време на съдружните договаряния сред „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “ за сформиране на държавно управление предходната седмица беше разисквано да не се подвигат налозите, само че да се усили оптималният застрахователен приход.

Идеята беше подкрепена от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, а от Демократична България приканиха да не се избързва с сходно решение. Според социалистите той би трябвало да стане 3600 лева, а съгласно партията на Слави Трифонов – да бъде 2,5 пъти от междинната брутна заплата. В момента прагът е 3000 лева

От Политическа партия показаха мнение, че той би трябвало да бъде закрепено съответствие от междинната работна заплата и по този начин да пораства съразмерно. Бившият финансов министър и съпредседател на партията Асен Василев предложи коефициентът да бъде 2,3 по отношение на междинната заплата от миналата година: „ При 1500 лева междинна заплата, това значи към 3450 лева таван на прихода за обезпечаване, което е 15% нарастване и е съотносимо с нарастването на междинната заплата “.

Тези разисквания обаче разгневиха IT бранша у нас, където огромна част от чиновниците се обезпечават на оптималния предел. Те не са съгласни по време на пандемия да бъдат единственият пострадал отрасъл.

Служителите предвиждат, че повдигането на осигурителната ставка ще изгони задграничните вложители в бранша, тъй като страната ни е привлекателна за тях точно поради ниските налози, а по този начин има риск хиляди компютърни инженери да останат без работа.

Според тях, с цел да бъде заслужено повдигането на оптималния застрахователен приход, би трябвало съразмерно да пораства и таванът на пенсиите.

След тази рецензия, Василев отговори със статистика във „ Facebook “. Той прецизира, че оптималният застрахователен приход е увеличаван през 2008, 2014, 2015, 2016 и 2020, като надлежно процентовото съответствие към междинната брутна заплата е било – 4,8, 2,8, 2,9, 3 и 2,4. Или предлаганото в този момент съответствие от 2,3 е най-ниското в историята.



„ Както казахме, няма да подвигаме налозите, само че ще ги събираме. Без изключения “, написа Василев.

Допълва, че прагът няма да бъде увеличаван през идващите 4 години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР