По време на изпълняването на пълната поредица от маневри, водещи

...
По време на изпълняването на пълната поредица от маневри, водещи
Коментари Харесай

Американската мисия Озирис-Рекс ще извърши последна репетиция преди събирането на проби от астероида Бену

По време на изпълняването на цялостната поредност от маневри, водещи до спускането на повърхността и колекционирането на проби,  “Озирис-Рекс ” организира три запалвания на ракетните мотори. След запалването, предопределено за излизане от орбита, галактическият уред извършва така наречен “Чекпойнт ”-маневра, която се случва на 125 метра над Бену и при която позицията и скоростта се трансформират в допълнение като подготовка за третото запалване. Самото трето запалване носи названието “Мачпойнт ” и то се случва на 40 метра над метеорита – тогава “Озирис-Рекс ” бива привеждан в траектория, съвпадаща с околоосното му въртене.

Напомням на читателите, че на 15-ти април екипът на задачата сполучливо изрепетира “Чекпойнт ”-маневрата. Утре ще бъде тествана и маневрата “Мачпойнт ”, след което управлението на “Озирис-Рекс ” ще е в подготвеност за събиране на проби. 

Във връзка с противоепидемичните ограничения против разпространяването на COVID-19, огромна част от работата по ръководство на задачата ще бъде свършена в отдалечен режим. Само стеснен брой хора ще са в контролния център на Локхийд Мартин – останалите ще извършват дилемите си по домовете. По същия метод бе изпълнена тренировката “Чепкойнт ” и през април.

Взимането на проби остава планувано за 20-ти октомври. 

Светослав Александров с премията, изпратена към него от КосмоКуест за картографирането на Бену

Не мога да не припомня на читателите и за българския принос към задачата “Озирис-Рекс ”. В средата на 2019 година Планетарният теоретичен институт в границите на самодейността “Космокуест ” провежда картографиране на повърхността на метеорита Бену за подбирането на безвредни места за пробовземане. В самодейността се включиха сънародници и в края на месец декември стана ясно, че аз (Светослав Александров) съм картографирал главното място на кацане Найтингейл, а Лъчезар Костов и Маринела Димитрова – едно от дублиращите места Сендпайпър.

Във връзка с това, че съм единственият българин, който е картографирал над 100 фотоси, на 10-ти март получих премия от “Космокуест ” – пакет стикери, емблеми на задачата “Озирис-Рекс ”, брошура с изложение на експедицията, книжен модел на “Озирис-Рекс ” и стилна значка. Същият подарък са получили и най-активните участници в картографирането, които живеят в следните страни: Бразилия, Германия, Англия, Испания, Италия, Турция, Беларус, Индия, Словакия, Украйна и Русия.

За повече информация по отношение на идната подготовка: asteroidmission.org

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР