По време на днешното съвместно заседание на две парламенарни комисии

...
По време на днешното съвместно заседание на две парламенарни комисии
Коментари Харесай

Асен Василев: Държавата ще подпомага бизнеса, но няма да го ...

По време на днешното взаимно съвещание на две парламенарни комисии - бюджетната и тази по енергетика, министърът на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов показват ограничения за справяне с рецесията с високата цена на тока.

В момента обстановката в енергийния бранш е много трагична. Това е по този начин от повече от два месеца и половина. Това се дължи не толкоз на нараснало ползване или на по-малко предложение на българския пазар, колкото на свързването на българския пазар с интернационалните пазари, извънредно високото равнище на експорт, което подвига цените и на българския пазар. По този мотив към този момент бяха изплатени обезщетения за месеците октомври и ноември. Със свое решение държавното управление, в резултат на решението на Народното събрание, одобри спомагателни 450 млн. лв. за обезщетения от бюджета, които са от спомагателните доходи в бюджета за предходната година.

Освен това, в допълнение бяха признати 410 млн. лв. от спестявания в бюджета, предава novini.bg. Т. е. Министерството на финансите е планувало общо 860 млн. лв. бюджетни средства за в допълнение подкрепяне на бизнеса в интервала декември, януари, февруари, март. Освен това, има средства във Фонда за сигурност на енергийната система, които могат да бъдат употребявани, и, разбра се, средства, които биха се видели като свръхпечалби в държавните енергийни сдружения, които също могат да бъдат употребявани за подкрепяне, сподели Асен Василев.

Министерството на финансите подкрепя аналитично Министерството на енергетиката в създаването на схемата за обезщетения. Според нас схемата би трябвало да бъде уравновесена – не може страната да поеме цялостния риск на бизнеса. Държавата би трябвало да поеме това, което е спомагателен риск, само че не може изцяло да се трансферира напълно риска от пазарните субекти към страната. Това би било извънредно неприятна процедура. В доста случаи сме видели, че тази процедура от една страна води до деформиране на пазара, а въпреки това води до извънредно неприятно държание на играчите на пазара в бъдеще, акцентира финансовият министър.



Целта на структурата на обезщетенията е де да бъдат уравновесени, тъй че да обезпечат резистентност на българския бизнес. Оставяме в връзка с всички наранени страни. Разбираме тежестта, която изпитват българският бизнес и бита, уточни министърът на енергетиката Александър Николов.

Истинската полемика би трябвало да бъде по какъв начин да помогнем на бизнеса. Трябва да забележим по какъв начин структурно да подобрим изискванията за подписване на дълготрайните контракти. Когато се прави помощта, тя би трябвало да се прави по този начин, че всяко едно сдружение да поеме риска на фючърсния контракт. Ако кажем - ще ви компенсираме изцяло, когато цената е висока, нито едно сдружение няма да отиде на дълготрайни контракти. Ако изкривяваме пазара по този метод, ще даваме мотив на сдруженията да се държат непазарно, разяснява Асен Василев.
Свързани вести Счупихме върха по ползване на ток по празниците Ричард Алибегов пред "Марица ": Държавата се изплю в лицето на хората и бизнеса с двойния критерий за документите!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР