По време на днешния парламентарен контрол министърът на образованието Николай

...
По време на днешния парламентарен контрол министърът на образованието Николай
Коментари Харесай

Министър обясни на депутат от Възраждане защо децата трябва да носят маски по време на пандемия

По време на днешния парламентарен надзор министърът на образованието Николай Денков изясни на депутатът от " Възраждане " Цончо Ганев за какво по време на пандемията от ковид учениците би трябвало да носят защитни маски.

Ганев попита за какво хронично болните деца би трябвало да носят защитни маски в учебно заведение обясни, че от тази мярка би трябвало да са освободени децата със специфични просветителни потребности. Той на няколко пъти загатна име на съответно дете, което е в нарушаване на Закона за персоналните данни, където здравният статус се дефинира като чувствителни данни и надлежно такива с нараснала протекция. Припомняме, че точно това използваха като главен аргумент за защита депутатите от " Възраждане " след репортажа на bTV, от който стана ясно, че 1/3 от народните представители на партията на Костадин Костадинов са имунизирани, макар че дефинират препарата против COVID-19 като " пробна течност ".

Министър Денков напомни заповедта, с която са одобрени насоки за образование и деяние в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения и в Центровете за специфична просветителна поддръжка. 

В раздел първи от насоките се показва, че изключение за носенето на защитна маска за лице се позволява за следните случаи в учебно заведение: в учебния двор, при спазването на физическа отдалеченост от 1,5 метра за децата от предучилищните групи при педагогичен ситуации; за учениците от началния стадий - от първи до четвърти клас, по време на образователния час; за деца и възпитаници със специфични просветителни потребности, при които има открита неспособност за носенето на защитна маска и мнение от персонален или от лекуващ доктор, удостоверяващ това; както и в часовете по физическо образование и спорт.

В тези насоки се съдържа и прeдложен от Министерството на здравеопазването лист със болести, при които се предлага прекосяване към образование от разстояние в електронна среда заради открит по-висок риск от COVID-19, сподели министър Денков.
Министър Денков: Ако има спиране на образованието, то ще бъде за не повече от седмица
Дори да има спиране на образованието, то ще бъде за не повече от седмица, ротацията също ще е за период от седмица, тъй че да няма дълго...
Прочети повече
Той посочи, че препоръчаният лист е ориентировъчен и не е обстоен, и по преценка на лекуващия доктор форма на образование, друга от дневната, може да бъде предложена и на възпитаници с други болести, които не са посочени в листата.

Образователният министър сподели, че в този лист, в раздела " Детска пулмология ", е посочено болестта " Тежка и неконтролирана бронхиална астма ", за какъвто случай с ученичка попита Цончо Ганев.

" Нашата грижа, с изключение на присъственото образование на децата, е и ще бъде и тяхното здраве, като експертна и водеща е ролята на Министерството на здравеопазването ", съобщи министър Николай Денков.

Той изясни, че за случая с ученичката, за която сложи въпрос Ганев, шефът на просветителната институция би трябвало да се съобрази със мнението на персоналния или на лекуващия доктор.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР