По време на днешните си разговори западните лидери омаловажиха опасенията,

...
По време на днешните си разговори западните лидери омаловажиха опасенията,
Коментари Харесай

Полша: Взривът е причинен от украинска ракета

По време на днешните си диалози западните водачи омаловажиха опасенията, че смъртоносният гърмеж на ракета в Източна Полша може да е предвестител на рискова ескалация на войната, която Русия стартира против Украйна, като упрекнаха за това подведен зенитно-ракетен огън.

Полша и НАТО обявиха, че детонацията евентуално е породена от украинска ракета за противовъздушна защита, ориентирана да пресече съветски обстрел, само че че в последна сметка Москва е отговорна за началото на спора.

Двама души бяха убити във вторник, когато най-малко една ракета удари село в Полша, което е член на НАТО, покрай украинската граница, по време на всеобщия съветски обстрел, ориентиран към гражданската инфраструктура на територията на подкрепяната от Запада Украйна.

Както западните водачи на срещата на върха на Г-20 в Бали, по този начин и посланиците на НАТО в Брюксел свикаха изключителни срещи заради опасенията, че гърмежите са съветски удар, който може да принуди съдружниците да реагират.

Но полският президент Анджей Дуда успокои опасенията от по-нататъшна ескалация, като съобщи, че няма " никакви индикации, че това е съзнателно нахлуване против Полша ".

Дуда съобщи, че е доста евентуално ракетата от руската ера да е била изстреляна от Украйна при " трагичен случай " и сподели, че виновността е на Русия поради нападенията ѝ против Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг акцентира тази позиция, а дипломатите от Европейски Съюз, които се срещнаха в Брюксел, похвалиха Варшава - един от най-близките другари на Украйна и най-яростните врагове на Русия, за премерения отговор.

След спешните диалози в Брюксел Столтенберг съобщи, че се чака настоящото следствие да откри, " че случаят евентуално е породен от украинска ракета за противовъздушна защита, изстреляна за отбрана на украинската територия от съветски набези с крилати ракети.

" Но дано бъда явен, това не е по виновност на Украйна ", продължи той. " Русия носи крайната отговорност, защото продължава противозаконната си война против Украйна. "

Столтенберг съобщи, че в отговор на войната в Украйна НАТО е засилила отбраната си по източния си фланг и отхвърли въздушната защита на алианса да се е провалила.

" Готови сме да се оправим със обстановки като тази по корав, спокоен, съдбоносен метод, само че и по метод, който да предотврати по-нататъшна ескалация ", сподели той.

Ръководителят на НАТО съобщи, че Полша не се е позовала на член 4 от контракта на западния алианс, който задължава членовете да обсъдят дали " териториалната целокупност, политическата самостоятелност или сигурността на някоя от страните е застрашена ".

Най-мощният член на НАТО, Съединени американски щати, разполага със стотици бойци в Полша и води Запада в доставките на оръжие в поддръжка на държавното управление на украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин съобщи, че американският личен състав ще работи в поддръжка на полското следствие, и акцентира: " Русия носи крайната отговорност, защото продължава противозаконната си война против Украйна. "

Руското министерство на защитата съобщи: " Снимките на отломките... бяха недвусмислено разпознати от съветски военни специалисти като фрагменти от управляема противовъздушна ракета на украинска система за противовъздушна защита С-300. "

То упорства, че личните му удари - бараж от десетки ракети, " са били осъществени единствено по цели на територията на Украйна и на разстояние не по-близо от 35 км от украинско-полската граница ".

По време на срещата на международните водачи в Бали на срещата на върха на Г-20 украинските публични лица в началото упорстваха, че Русия е изстреляла ракетата, която удари Полша, само че по-късно желаеха да вземат участие в следствието.

" Украйна желае неотложен достъп до мястото на детонацията ", съобщи в обществените мрежи секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Олексий Данилов.

Той съобщи, че Киев е подготвен да съобщи доказателства за изказванието си, че Русия е виновна, само че че " чака информация от нашите сътрудници " по отношение на известията, че става въпрос за украинска ракета.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР