По време на днешната валутна сесия доларът леко отстъпва по

...
По време на днешната валутна сесия доларът леко отстъпва по
Коментари Харесай

Доларът леко спада към еврото, но остава в силни позиции

По време на днешната валутна сесия доларът леко отстъпва във връзка с еврото, само че остава в мощни позиции по отношение на главните си съперници. Японската също нараства въз основата на данните за ускорение на инфлацията в Япония.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона), през днешния ден е надолу с 0,01%.

Ден преди този момент знакът актуализира максимума си от 2 месеца, като добави 0,8% от началото на седмицата заради очаквания за позитивен резултат от договарянията за повишение на лимита на държавния дълг на Съединени американски щати.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти означи през вчерашния ден забележителния прогрес в договарянията през последната седмица и изрази оптимизъм, че страните ще реализиран съглашение, което ще разреши гласоподаване за повишение на тавана на държавните заеми в долната камара на Конгреса още идната седмица.

Освен това доларът е подсилен от " ястребовите " изказвания на представителите на Фед. По-специално, ръководителят на Федералната аварийна банка (FRB) на Сейнт Луис Джеймс Булард означи, че високите лихвени проценти са " застраховка " против ускорение на инфлацията. В изявление за Financial Times той сподели, че ще бъде отворен за всевъзможни решения на идната среща през юни, само че даде да се разбере, че клони към ново нарастване на лихвите.

Към 11 часа българско време общата европейска валута се повишава с 0,11 % и се търгува на пазара по 1,0781 $ за едно евро.

Курсът на английската лира в това време е 1,2404 $ за един паунд спрямо 1,2409 $ за паунд предния ден.

По отношение на японската национална валута цената на американските пари се намалява с 0,44% - до 138,09 йени против 138,71 йени в четвъртък.

Потребителските цени в Япония през април са се повишили с 3,5% на годишна база заради внезапния скок на храните. Така инфлацията се форсира по отношение на мартенската стойност от 3,2%, която беше най-ниската от септември 2022 година Анкетирани от Trading Economics анализатори чакаха инфлацията да се забави до 2,5%.

Цените на храните се покачиха с 8,4% през април, най-високото нарастване от август 1976 година През март нарастването е 7,8%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР