По време на дебатите в Парламентарната комисия по култура и

...
По време на дебатите в Парламентарната комисия по култура и
Коментари Харесай

Сръбският СЕМ: Българите са чистокръвни сърби, нямат собствен език

По време на дебатите в Парламентарната комисия по просвета и информация в сръбската Скупщина /парламент, бел.ред./ ръководителят на Съвета за контролиране на електронните медии - РЕМ /аналогът на българския Съвет за електронни медии, бел.ред./ Оливера Зекич употребява в своя отбрана причините на своя заместител Милорад Вукашинович, който твърди, че българите са чистокръвни сърби, съобщи БГНЕС.

Депутатите от опозицията в Скупщината упрекнаха Зекич и всички членове на РЕМ, че са нарушили законите и Конституцията на страната с решението да стачкуват. В този миг в своя отбрана Зекич се базира на своя заместител Милорад Вукашинович.

Неотдавна той в телевизионо изявление сподели следното: Аз персонално съм последовател на основаването на нови балкански съюзи под покровителството на Русия...Въпросът за нашия изход на море е от първостепенно значение и стигането до пристанището в Скадар, Албания. Аз задвам следния риторичен въпрос - в случай че единствено в границите на нашия живот от сърбите бяха основани пет народи и аз ще ги изброя: хърватите породиха въз основата на геноцида над сърбите.

Мюсюлманите, бошняците, черногорците и македонците непрестанно ни заплашват, в това число и някоя си там войводинска нация. С една дума, в случай че за 50, 60 или 70 години ние доживяхме от сърбите да бъдат основани пет народа, тогава какво се е случило в далечното минало. Никой няма визия какъв брой нации са зародили от сърбите. Това не е мит. Това нещо се знае от всички. Няма никакво подозрение, че е съществувал някакъв праисторически народ, който се наричал сръбски и от него са произлезли славяните, в това число и българите...Те хапват шопска салата, а не знаят, че тя е сръбска.

В същото предаване Вукашинович посочи, че Сърбия преди Балканските войни е имала доста ясна културна политика по какъв начин би трябвало да наподобява Македония. " Ние имахме сръбска гимназия в Солун. Имахме сръбски гимназии на цялата територия на Македония. Ние водихме една добре проведена културна политика, на която пречеха османците и българите, само че най-големият ни съперник бяха британците. Те бяха против сръбското обединяване.

Сръбският изледовател от центъра БИРОДИ Зоран Гаврилович дефинира като рискови позициите на Милорад Вукашинович. Според него това е открит апел за смяна на границите на Сърбия. " В ролята си на геополитик това е апел за смяна на границите на Сърбия и, че тя би трябвало да бъде до Скадар, до Адритаическо море под покровителството на Русия. Доста проблематично е и изказванието, че българите са сърби. Това може да бъде българска преграда за Сърбия, в случай че тя изобщо един ден се дефинира за ингерация в Европейски Съюз. И всичко това са позиции на разположение, което заема висока обществена служба, член на РЕМ ", акцентира Гаврилович пред локално издание.

БГНЕС напомня, че Милорад Вукашинович бе определен за член на РЕМ на 20 май 2021 година с решение на Скупщината в Белград. Той е заместник-председател на този регулаторен орган. Вукашинович е роден в Черна гора. Дълги години работи в държавната телевизия в РТС-Нови Сад, а от 2017 година води лично телевизионно предаване за геополитика. Автор е на няколко книги с откровена великосръбска устременост, в които има териториални искания към всички прилежащи страни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР