По време на бедствието в общините Карлово и Марица, когато

...
По време на бедствието в общините Карлово и Марица, когато
Коментари Харесай

Река Стряма е покачила нивото си с 3 метра при наводнението, показват данните на БАН

По време на бедствието в общините Карлово и Марица, когато там падна дъжд от 250 л/кв. м, равнището на река Стряма се е покачило с 3 метра единствено за 8 часа. Този пик е настъпил в сelo Трилистник рано сутринта в събота.

За региона на едни от най-пострадалите села от наводненията Богдан и Каравелово не е имало индикация за толкоз рискови яления.

" Когато видяхме какво е ново на река Стряма при Баня в 06:30 ч. сме пуснали предизвестие до Гражданска отбрана да наблюдават, че след среднощ се очква наводняване и в Трилистник и това село се намира до реката ", сподели Георги Кошинчанов, основен помощник, „ Хидрологични прогнози ”, Национален институт по метеорология и хидрология п.

По време на наводненията в петък равнището на река Стряма край Баня се е покачило с 3 метра за 12 часа, още по фрапиращо е било ситуацията край Трилистник, където водата се е покачила още веднъж с 3 метра, само че за 8 часа.

" Колегите хидролози пресметнаха, че това е интервал на повтаряне един път на 100 години, тъй че против природата не можем да си играем ", сподели Георги Кошинчанов, гл. ас. „ Хидрологични прогнози ”, Национален институт по метеорология и хидрология п.

Анализите покават, че по време на наводненията на 3 септември значителни дъждове от над 200 литра на квадратен метър е имало и край Добрич и Русе.

А равнищата на реките у нас се наблюдават непрекъснато. В момента превишение има единствено в Марица.

И въпреки всичко в регионите, в които през миналите дни имаше потопи, плануваните количества са били много по ниски от измерените.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР