По-високо качество и по-високо покритие на високоскоростните 5G мрежи в

...
По-високо качество и по-високо покритие на високоскоростните 5G мрежи в
Коментари Харесай

Какви са големите кибер рискове на 2023-а

По-високо качество и по-високо покритие на високоскоростните 5G мрежи в световен мащаб чакат специалистите през 2023 година Това обаче значи и още повече евентуални проблеми със сигурността, свързани с новите технологии.

" Има огромен брой нови закани за сигурността, като това не се дължи на самата конструкция на 5G мрежите, а на това какви неща стават вероятни благодарение на 5G технологиите ", изяснява деканът на Колежа за инженерни и компютърни науки към Нюйоркския софтуерен институт доктор Бабак Бехещи.
 Технологичните колоси наливат милиарди за киберсигурност
Технологичните колоси наливат милиарди за киберсигурност

След среща с предидента Джо Байдън

По думите му за разлика от 4G и по-старите стандарти, 5G не допуска монолитна мрежа, а сложна екосистема от услуги и приложения от разнообразни производители.

Пример за това са IoT (интернет на нещата) устройствата в домовете, обществените пространства и производството. " Много пластове на тези системи са уязвими от хакерски атаки. Ако не са основани и ръководени вярно, те ще слагат 5G мрежата в риск ", изяснява специалистът.

Проблем с другите сходни " умни " уреди е, че постоянно те са основани на остарели и несигурни технологии и производителите от време на време стопират софтуерната поддръжка след излизането на нов модел. Така става допустимо, да вземем за пример, домашен електроуреди с връзка към интернет да станат част от световна бот мрежа, която поразява уеб сайтове и сериозни системи.
 IoT може да развърже ръцете на хакерите
IoT може да развърже ръцете на хакерите

28 милиарда евтини и сложни за обезопасяване устройства ще бъдат свързани към интернет до края на десетилетието

Големите благоприятни условия на 5G за бързи и едновременни връзки вършат сходен вид устройства още по-желана цел за хакерите, защото се усилва доста капацитетът на поставените под техен надзор IoT уреди.

Ще се усилват и офанзивите против смарт телефони. Те към този момент са пожеланият метод за потребление на интернет по света - към 6,8 милиарда такива устройства ще има в световен мащаб през 2023 година

" При към 40 приложения във всеки телефон, не е мъчно да се предскаже увеличение на офанзивите през магазините за приложения. Устройствата с Android са понесли 50 пъти повече инфекции спрямо тези с iOS. Например, заканите, свързани с банкови данни, са се нараснали с 80 % за потребителите с Android ", разяснява доктор Бахещи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР