По-високите заплати няма да спрат емиграцията. Това заяви на 19

...
По-високите заплати няма да спрат емиграцията. Това заяви на 19
Коментари Харесай

Без заплати ще си живеем най-добре

По-високите заплати няма да спрат емиграцията. Това съобщи на 19 октомври ръководителят на АИКБ Васил Велев.
Изявлението на Велев е единствено едно от плеядата изявления на шефове на работодателски организации, които провокират реакции от покачване на вежди, гарнирано със зяпнала уста, до нервен смях. Припомням още едно – това на Божидар Данев, че служащи рекетирали работодатели да не подписват трудови контракти и да не се обезпечават.
Причина да напиша тези редове е въпиющият популизъм, който продължава да се лее от хора, които сякаш не са политици. Вчера ръководителят на АИКБ изиска оставката на обществения министър, тъй като, видите ли, Бисер Петков вдигнал минималната заплата и минималните осигурителни прагове. А самите работещи доста страдали от тези прагове, защото имало специалности, в които се дава заплата под минималния застрахователен предел и по този начин чиновниците доплащат от своите пари за осигуровки. Да не приказваме пък какво ставало с " честния " бизнес поради гадния сив бранш.
Интересно обаче за какво " бизнесът ", който от сума време се оплаква по какъв начин му липсват фрагменти, не обели и дума за готвената от страната (Бойко Борисов, Валери Симеонов, Волен Сидеров е " страната " в момента) брадва да се заплаща единствено половината заплата в първите три дни на болничен. На " работодателите " Велев, Данев, Домусчиев и така нататък очевидно не им е значимо техните чиновници да не се тормозят да се разболеят. Всички сме наясно, че множеството случаи на болничен са сред 3 и 5 дни, тъй като грипът и настинката не са безконечни. Но като мислиш по какъв начин приходът ти понижава, тъй като си болен, като нищо можеш да се разболееш и повече - дали това оказва помощ на работодателите и продуктивността?
Нека да погледнем какво ще се случи, в случай че махнем минималните осигурителни прагове за обособените специалности. 100% ще стартира навсякъде обезпечаване на общата минимална работна заплата. И не за друго, а заради две аргументи. Първо, българският бизнес доста обича да е по този начин, да му се работи колкото се може повече без да заплаща. Ако господата работодатели не имат вяра, да посмеят да извадят статистиката на забавените междуфирмени заплащания и да ги попитаме в случай че те да вземем за пример се бавят да платят наем толкоз, колкото се бавят да си платят за свършена работа от друга компания, какво ще направи хазяинът им. И второ – тъй като страната е в режим тотално изцеждане на легалния бизнес. Нека напомним единствено, че Национална агенция за приходите към този момент почна да ревизира какъв брой пари в брой има дадена компания.
Минималните осигурителни прагове фактически са спънка за една естествена стопанска система. Българската обаче не е естествена - тъй като всеки гледа да прецака всеки. Държавата гледа да източи оптимално, а не обезпечава условия за развиване и хрантути бюрократичен уред, който по-късно върви да гласоподава за " месии ". Бизнесът се пази, като гледа да крие оптимално доста и поради несигурността не мисли за стабилно развиване в дълготраен проект, а единствено по какъв начин да оцелее или да завоюва едновременно доста. А служащите - ами те в действителност даже не се сплотяват, с цел да си търсят правата! На 27.10.2017 ще има " национално протестно митинг-шествие " поради ниските заплати. Само че в това " национално " протест шествие го няма един от двата огромни синдиката - КТ " Подкрепа ". Така не става и няма по какъв начин да стане - тъй като няма предпочитание да стане. Няма предпочитание всички служащи да покажат на работодателите, че желаят да живеят обикновено. Няма предпочитание работодателите да покажат на страната, че желаят естествени условия за бизнес. Има единствено едно тънкажене - кой да изцеди повече от моментната обстановка.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР