По-високите цени за квотите въглеродни емисии са донесли 2,4 милиарда

...
По-високите цени за квотите въглеродни емисии са донесли 2,4 милиарда
Коментари Харесай

Германия с рекордни приходи от сертификати за въглеродни емисии

По-високите цени за квотите въглеродни излъчвания са донесли 2,4 милиарда евро (2,9 милиарда долара) на немската хазна през първите шест месеца на годината. Това заяви през днешния ден службата за търговия с излъчвания, представена от ДПА.

За съпоставяне, за цялата предходна година приходите бяха 2,7 милиарда евро. Досегашният връх от 3,2 милиарда евро, регистриран през 2019 година, може да се окаже надминат.

Такива документи би трябвало да купуват електроцентрали и промишлените браншове, които емитират огромни количества парникови газове. Допълнителни документи могат да бъдат добити посредством търгове на енергийната борса в Лайпциг, където цената им се увеличи през последните месеци.

Миналата година документ за издаване на звук въглеродни излъчвания струваше приблизително под 25 евро. Цената набъбна до 33 евро през януари и до 52 евро през юни. Това нарастване се дължи частично на по-малкия брой налични документи, като задачата е да се насърчат вложенията в съкращаването на излъчвания.

Растежът, наред с по-високите цени на горивата, способства за повишаването на електрическата енергия, чийто цени на едро доближиха най-много от 2008 година.

Приходите от продажба на документи за излъчвания въглероден диоксид са единствено част от постъпленията при търговията с излъчвания. Значително повече средства идват от превоза и отоплението. От началото на годината се заплащат 25 евро на звук за течните горива, мазута и газа.

Финансовото министерство на Германия чака приходите от този източник да са над 7,4 милиарда евро тази година. Финансовите приходи ще набъбнат в допълнение в близко бъдеще, защото цената на документа за въглеродни излъчвания ще се увеличи до 55 евро за звук до 2025 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР