По-високи от първоначално очакваните ръст на икономиката и инфлацията през

...
По-високи от първоначално очакваните ръст на икономиката и инфлацията през
Коментари Харесай

Икономиката на България: Подскок с милиарди от Европа

По-високи от в началото предстоящите растеж на стопанската система и инфлацията през тази и идната година, само че и по-бавно възобновяване на пазара на труда. Домакинствата ще продължат да пазарят с малко по-умерен ритъм следващата година, като този мотор на растежа ще бъде обезщетен от нов мощен подтик - милиардите от Плана за възобновяване на Европейска комисия. В допълнение - евентуално туристическият бранш ще продължи да се възвръща, стига да не бъде съдбовно спънат от следващи мощни талази от коронавирус.

Това в резюме са упованията на Министерството на финансите за развиването на стопанската система на страната през тази и идната година. Те са отразени в новата прогноза на ведомството - на доктрина, един от многото сходни разбори, които излизат регулярно всяка есен. Разликата с останалите обаче е, че страната употребява макрорамката като база за изработването на бюджета за идната година - при пресмятане на предстоящите доходи, а и при залагането на избрани политики. Освен това рамката може да служи и за знак и на фирмите, които есента изготвят бюджетите си за следващата година.

Картината се добавя от още една актуализирана прогноза - тази на Световната банка. Институцията също ревизира числата за растежа на Брутният вътрешен продукт нагоре, само че и показва, че свиването на бюджетния недостиг евентуално ще бъде отсрочено за 2022 година заради удължение на антиковид ограниченията. И още - че продължаващата политическа рецесия в страната допуска слаби промени и дребни шансове за потребление на парите от Европейска комисия по Плана за възобновяване преди 2022 година А бавните равнища на имунизация (около 20% от популацията при приблизително 75% за ЕС) носят нови опасности от затваряния на стопанската система.
Годината на вложенията и на инфлацията
Очакванията на множеството икономисти са българската стопанска система да се завърне към предкризисните си равнища при започване на 2022 година, а на финала на годината Брутният вътрешен продукт да е надхвърлило 138 милиарда лева Финансовото ведомство залага 4% стопански напредък през тази и внушителните 4.9% през идната година. За съпоставяне, упованията на Световната банка и Уникредит Булбанк, които също обновиха прогнозите си неотдавна, са за съвсем пункт по-надолу за следващата година. По-високият растеж, който предвижда Министерството на финансите обаче, идва основно от вложенията - те се усилват с съвсем 14% главно поради парите от Плана за възобновяване. В същото време потреблението, което беше моторът на стопанската система през тази година, ще пораства с по-умерен ритъм (3.5% на годишна база), а чистият принос на износа ще е негативен.

Възстановяването на пазара на труда обаче ще е с по-бавни темпове - съгласно Уникредит той ще доближи стойностите си от 2019 година чак през 2023 година, до момента в който финансовото ведомство чака това да се случи през 2024 година То предвижда и че приходите ще продължат да порастват изпреварващо по отношение на продуктивността на труда през идващите няколко години, само че с малко по-бавен ритъм по отношение на 2021 година Служебният кабинет обаче към този момент даде поръчка за покачване на минималната работна заплата от следващата година, както и на оптималния застрахователен приход без повече подбробности и причини.

В прогнозите на институциите са ревизирани нагоре и упованията за инфлация, само че равнищата са по-скоро близки до тези от 2019 година Пред Нова телевизия обаче служебният финансов министър Валери Белчев разяснява, че е допустимо " инфлацията да ни изненада ". Министерството му показва, че упованията са нарастването на потребителските цени да продължи през идващите месеци на тази година, само че последователно да се успокои дружно с понижението на цените на петрола и енергийните артикули. Базисната инфлация обаче ще продължи да се усилва поради повишеното търсене. Ведомството изготвя и различен стопански сюжет, при който повишаването на интернационалните цени продължава поради нарушените международни вериги за произвеждане и доставка. Така действителният растеж на Брутният вътрешен продукт през 2022 година би бил с 0.6% пр.п. по-нисък, а пазарът на труда и приходите ще порастват по-бавно.
Рисковете - мудна имунизация, политическата рецесия
Ако числата в прогнозите въпреки всичко се разграничават, то рисковете пред сбъдването им наподобяват много по-консистентни. И те не са за подценяване - ниските равнища на имунизация в страната и следващи мощни талази на инфектирани значат нови затваряния за някои бизнеси, още бюджетни пари за ограничения и провалени резервации за зимния туристически сезон. Друг риск е продължаващата политическа рецесия - най-малкото тя носи неустановеност за това какво да чака бизнесът през идващите няколко години. Все още не е ясно и по кое време България ще внесе Плана за възобновяване в Брюксел - а всяко закъснение допуска и предстоящите 12 милиарда лева да не съумеят да се усвоят. От Министерството на финансите прибавят като риск и продължение на " проблемите по интернационалните канали на доставка и през 2022 година, което ще ограничи предлагането и може да се отрази в по-ниски от предстоящите растежи ".

Според Световната банка обаче в дълготраен проект главните провокации пред развиването на страната са малко по-различни: слабата й продуктивност, неравенството в приходите и опциите, завладяването на страната от частни ползи и скъпият преход към нисковъглеродна стопанска система.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазар на труда 2 Промишленост 3 Енергетика 1 Свят 2 Промишленост 3 Здравеопазване 1 Пазар на труда 2 Коронавирус 3 Промишленост
По-високи от в началото предстоящите растеж на стопанската система и инфлацията през тази и идната година, само че и по-бавно възобновяване на пазара на труда. Домакинствата ще продължат да пазарят с малко по-умерен ритъм следващата година, като този мотор на растежа ще бъде обезщетен от нов мощен подтик - милиардите от Плана за възобновяване на Европейска комисия. В допълнение - евентуално туристическият бранш ще продължи да се възвръща, стига да не бъде съдбовно спънат от следващи мощни талази от коронавирус.Това в резюме са упованията на Министерството на финансите за развиването на стопанската система на страната през тази и идната година. Те са отразени в новата прогноза на ведомството - на доктрина, един от многото сходни разбори, които излизат регулярно всяка есен. Разликата с останалите обаче е, че страната употребява макрорамката като база за изработването на бюджета за идната година - при пресмятане на предстоящите доходи, а и при
залагането на избрани политики. Освен това рамката може да служи и за знак и на фирмите, които есента изготвят бюджетите си за следващата година.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Вера Денизова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР